Bento - zdravi lunch paketici

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bento je tradicionalni japanski nacin pripreme zdravog sutrašnjeg rucka nastalog od prijašnje vecere, a obavezna je riža i prilog od povrca.

Japanci su još u 5. stoljecu znali za lunch-pakete iako ni sami nisu bili svjesni kakav trend pokrecu. Žene su tada vrijednim muževima (koji bi odlazili u lov ili ribolov) pripremale paketice raznovrsne hrane razdvojene bambusovim listicima, prema odjeljcima.

Hrana je morala biti svježa kako se ne bi pokvarila, a od tada do danas postupno se razvijala kultura benta - paketa zdravog i svježeg rucka.



U japanskom razdoblju Edo (1603.-1868.) ljudi su pripremali bento za izlete i odlazak u kazalište, a razvojem željeznice u 19. stoljecu poceli su ih prodavati na kolodvoru užurbanim radnicima.

Bento je danas olicenje zdravog rucka, a namirnice se u odjeljke slažu prema svojoj vrsti. Dobro uravnotežen bento sastoji se od ravnomjerne kolicine riže i priloga, a u prilogu mora biti dvostruko više povrca od ribe ili mesa.

Najcešci sastojci su gusti omlet, kobasice, mahune, plodovi mora, riža, korijen lotusa, kuhani cicak, bambusovi izdanci, povrce te marelice. Bento je lako napraviti ako kuhate vece kolicine hrane, osobito navecer, pa ih prema vrsti pripremite za sutra.

Estetika hrane danas je vrlo bitna, a taj moto primjenjuje se i na bento. Zato se priprema u raznolikim simpaticnim oblicima, posebno za rodendane ili druga slavlja.



Jestivo životinjsko carstvo

Za bento pande, macke ili svinje kuhanu rižu oblikujte u kuglice pomocu šalica, oci napravite od groždica ili algi, a uši i nos od listova rotkvice. Ukrasite kuhanom brokulom, ružama od guljene mrkve i salatom.

U oblikovanju koriste se i gljive

Na djecju radost rižu možete obojiti jestivim bojama te tako od nje napraviti more, jezero ili nebo. Za patke u letu rabite klobuke gljiva, a za vratove listove morske alge nori. Ukrasite kuhanim mahunama.

Skriveni bento zec

Od kuhanog jajeta može nastati zec ili miš. Oblikujte mu uši od tikvica, a grmlje i kamenje napravite od kuhane riže, salate, pecenog filea ribe, cherry rajcica, peršina i brokule. Ukrasite i pospite zacinima.



Neobicni oblici uz algu nori

Zabavne covjeculjke oblikujte od kuglica riže i "presvucite" listovima morske alge nori. Ukrasite zvjezdicama od mrkve i listicima salate, a oci napravite od bambusovih izdanaka i mrvica morske alge.

U vrtu se krije Hello Kitty

Hello Kitty koja se skriva medu cvijecem lako cete dobiti narežete li salatu na trake i položite. Na dnu u obliku lonca za cvijece izrežite pohanu piletinu. Lice oblikujte od riže, a cvijece napravite od listova rotkvica.


Podijeli: Facebook Twiter