Benko otputovao u Kinu, Rijeka čeka milijun eura

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Leon Benko, najbolji igrač Rijeke i 1. HNL, u ponedjeljak je napustio hrvatsko tlo. S Plesa je odletio prema Kini, gdje bi tijekom utorka, a najkasnije u srijedu, trebao završiti svoj transfer u tamošnjeg prvoligaša Dalian iz istoimenog grada na obalama Korejskog zaljeva.

Benko mora obaviti liječnički pregled prije nego što potpiše ugovor sa svojim novim poslodavcem, temeljem kojega bi trebao zarađivati oko pola milijuna eura godišnje, gotovo četiri puta više nego u dresu Rijeke.

Na Kantridi pored Benkova potpisa ugovora čekaju i pisane bankovne garancije da će Dalian platiti obeštećenje sukladno dogovoru.

Navodno je u pitanju iznos od okruglih milijun eura, odnosno onoliko koliko su odgovorni na Kantridi postavili kao donju granicu za prodaju svojega najboljega igrača. Budući da pod stijenama novac nije ključan problem, jasno je da će se u budućem razdoblju više zbrajati štetne posljedice od prodaje igrača koji je obilježio sve velike uspjehe kluba u zadnjih godinu i pol nego pozitivni efekti ovoga poslovnog poteza.

Prije svega, u prvoj momčadi Rijeka nema igrača koji i približno može jamčiti da će adekvatno zamijeniti Benka i nadomjestiti njegovu kvotu golova. Sportski direktor Srećko Juričić se, naravno, ne slaže s takvom procjenom, čvrstoga je uvjerenja da je Benkova prodaja jedini logičan potez, iako će se većina navijača teško pomiriti s tom činjenicom. Jednostavno rečeno, ovo nije potez kluba koji želi postati velik u svakom segmentu.

- Transfer Leona Benka je u tijeku, započeo je Juričić. "Benko je dobio slobodne dane da otputuje u Kinu, gdje mora obaviti liječnički pregled i potpisati ugovor."

- Tijekom cijele godine su dolazili upiti za naše igrače, a najviše za Benka. Do sada se uglavnom sve svelo na upite, a sada je stigla službena ponuda koja je zadovoljavala njegove i klupske zahtjeve, uslijed čega se krenulo u realizaciju transfera.

Na pitanje je li točna informacija da će Rijeka na ime obeštećenja zaraditi milijun eura Juričić odgovara: "Ne bih htio odstupiti od našeg stava da ne iznosimo financijske detalje, ali zadovoljni smo i mi i igrač."

Leon Benko javio se nekoliko sati prije nego što je krenuo prema Dalekom istoku, ali nije želio ništa govoriti na temu svojega odlaska u Kinu.

- Dogovor je s ljudima iz kluba da do okončanja transfera ne izlazim s izjavama, kazao je Benko, zamolivši novinare za - strpljenje. (I. VOLARIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter