Benini: U novom romanu Pazinu cu podariti zmaja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"U novom SF romanu Pazinu cu podariti zmaja", najavila je na književnoj veceri u Gradskoj knjižnici Pazin zagrebacka književnica i prevoditeljica Milena Benini koja je tijekom prosinca gost Kuce za pisce - Hiže od besid.

U središte Istre stigla je kako bi dovršila vec zapoceti roman cija se glavnina radnje odvija u Pazinu, ali je tijekom boravka u rezidenciji pisaca, iznad Pazinske jame koja je fascinira, dobila mnoge nove ideje zbog kojih je podosta modificirala radnju knjige. Glavni protagonist romana bit ce travarka Serena koja iz Amerike putuje u kraj svojih predaka - istarskih vještica, otkrila je Benini procitavši na nagovor moderatora veceri Davora Šišovica malobrojnoj publici ulomak knjige u nastajanju, a koji je dobro primljen.

- Kada prodem tunel Ucku nebo mi ima drukciju boju i bolje se osjecam, odgovorila je Benini na pitanje moderatora kako doživljava Istru dodavši da tu carobnost i misticizam opisuje kroz knjige, a da Istru takoder vidi kao poprište "teškog" cyberpunk romana.

U jednosatnom razgovoru ova je diplomirana književna komparatistica pojasnila novi pojam teorije književnosti - spekulativnu fikciju - za koju se sve cešce rabi kratica SF koja je donedavno bila uobicajena za znanstvenu fantastiku. Novi, širi književni žanr SF obuhvaca znanstvenu fantastiku, fantastiku i nadnaravni horor, a nastao je kao posljedica prevladavanja nekadašnje stroge podjele izmedu ta tri književna podžanra.

Istarske teme trenutno prevladavaju u hrvatskoj spekulativnoj fikciji, što Benini objašnjava privlacnošcu poluotocne regije, ali i brojnim žanrovskim književnim dogadanjima i natjecajima koji privlace pisce k Istri. (Napisao i snimio A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter