Beni i Elektroimpex očitavaju 150.000 brojila u Istri

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Redakciji Glasa Istre obratila se čitateljica koja nam je rekla da je Elektroistra angažirala drugu tvrtku da očita stanje brojila. Ona smatra da bi istarska podružnica HEP-a, kao i ostale podružnice, taj posao trebala dodijeliti postojećim zaposlenicima za koje se često kaže da su prekobrojni.

Međutim, direktor Elektroistre Davor Mišković kaže da je situacija posve drugačija od zamisli naše čitateljice.

- Još prije 30 i više godina ukinuti su inkasatori koji su očitavali stanje brojila i odmah na licu mjesta naplaćivali potrošnju. Uvođenjem kompjutera, početkom osamdesetih godina, prestala je potreba za inkasatorima. Do 1995. godine brojila su očitavali naši radnici tzv. očitači, a nakon toga smo posao dodijelili tvrtkama koje su dale najbolju ponudu po objavljenom natječaju. Ove su godine taj posao dobile pulske tvrtke Beni i Elektroimpex koje u roku od nekoliko dana, svaki mjesec, moraju očitati 150 tisuća brojila diljem Istre. Od toga, 20 tisuća otpada na gospodarske subjekte, a 130 tisuća na kućanstva, odgovorio nam je Mišković.

Upitan zašto su odustali od vlastitih radnika i posao prepustili drugim tvrtkama Mišković odgovara da je u današnjem informatiziranom društvu sve manje potrebe za tim poslom.

- Već sedam-osam godina sva se brojila pregledaju u nekoliko dana i očitani podaci putem posebnih uređaja šalju u server Elektroistre putem kojeg pratimo potrošnju i izdavanje računa. Elektroistri bi bilo preskupo da zaposli radnike koji će to raditi par dana u mjesecu, a dobivati plaću za čitav mjesec. Zato smo taj posao povjerili drugim tvrtkama i za njihove usluge plaćamo svega 0,6 posto naših prihoda. U budućnosti više neće biti potrebe za tim poslom jer će svi čitači biti povezani s centralnim serverom, odnosno uvest ćemo daljinsko očitavanje, pojasnio je Mišković. (P. GREGOROVIĆ)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter