Bengazi: 11 mrtvih u protumilicijskim sukobima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najmanje 11 ljudi ubijeno je, a 35 ranjeno u subotu u sukobima između prosvjednika i libijske milicije koja djeluje uz odobrenje ministarstva obrane u gradu Bengaziju u istočnoj Libiji, izjavio je gradski liječnik.

Stanovnici su rekli kako su desetine prosvjednika prosvjedovali ispred stožera brigade Libijski štit zahtijevajući raspuštanje milicija koje još nisu položile oružje dvije godine nakon zbacivanja diktatora Muammara Gaddafija.

Jedan liječnik u središnjoj bolnici al-Jalaa u Begaziju rekao je kako je prebrojao 11 mrtvih i 35 ranjenih u sukobima.

Otpor prema milicijama, od kojih je neke prihvatila središnja vlada ili im dala dozvolu za djelovanje jer su njezine snage preslabe za održavanje sigurnosti, u porastu je posljednjih mjeseci posebice nakon što su pripadnici milicija izvršili opsadu ministarstava u Tripoliju prošlog mjeseca kako bi nametnuli svoju volju u Nacionalnoj skupštini.

Brigadu Libijski štit čine bivši pobunjenici koji kažu da su u nadležnosti ministarstva obrane. Glasnogovornik za sigurnosne operacije ministarstva unutarnjih poslova i obrane rekao je da su specijalne snage libijske vojske došle na lice mjesta. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter