Bengalke i barjaci plovili prema Piranu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Savudrijskoj vali u subotu je održan prosvjed ribara sjeverne Istre kao znak neslaganja sa slovenskom, ali i hrvatskom politikom u vezi s rješavanjem granice na moru izmedu tih dviju zemalja. Okupilo se oko 50 ribarica iz Umaga, Savudrije i Novigrada ciji su ribari mirno prosvjedovali plovidbom na crti razgranicenja. U more su bacani sinjali s hrvatskom zastavom, a iz nekih su ribarica ispaljivane svjetlece rakete i paljene bengalke.

Ribare su došli poduprijeti brojni ljudi iz Pule, Dalmacije i Slavonije, a sve je prošlo bez incidenata. Na kraju povorke nalazio se umaški ribarski brod "Mornica" Branka Stipanicica, kojeg je patrolni camac slovenske policije upozorio da se nalazi u slovenskim vodama te da ih mora napustiti, no predsjednik Ceha ribara Istre Tonci Trevižan rekao nam je da su prosvjedovali unutar hrvatskih teritorijalnih voda.

"To je bila spontana reakcija ribara Umaga, Savudrije i Novigrada koji su najugroženiji tim sporazumom. Prijeti nam opasnost od gubitka komada mora. Zanima nas hocemo li i dalje moci ribariti gdje smo to i dosad cinili. Molio bih mjerodavne institucije naše države da nam odgovore na to pitanje. Ako to ne ucine, opet cemo reagirati. Iduce subote organiziramo javnu tribinu na trgu u Umagu, a pridružit ce nam se i druge udruge koje razmišljaju kao mi. Raspravljat cemo o arbitraži i što može biti loše za nas ribare", rekao je Trevižan.

Primo Ošic, ribar iz Savudrije, tvrdi da su htjeli ukazati na to da žele biti na svojem i da se održi linija 318. "Borimo se za naše more, a ne za tude. Isto vrijedi i za granicu na zemlji. Ne želimo da se pokloni ni pedalj da bismo ušli u Europsku uniju. Strah me ove arbitraže i rada premijera s obiju strana. Gubit ce ili Slovenci ili Hrvati. Slovenija je nakon Drugog svjetskog rata unajmila americki brod da im izradi nauticke karte. Amerikanci su iz Kopra izradili karte i ucrtali su tu granicu koju danas koristimo. Kad su došli do linije do koje smo mi danas bili, otišli su i Slovenci su im dali pravo. Eto mi želimo da se ta linija poštuje i dalje", rekao je Ošic.

Savudrijski ribar Danilo Latin kaže da je taj izlazak ribara protivljenje slovenskoj politici. "Protivimo se posezanju za našim teritorijem. Nakon sinocnjeg razgovora s djelatnicima Ministarstva vanjskih poslova u Savudriji imamo nova saznanja koja nam ulijevaju povjerenje u pozitivno rješenje granicnog spora i ocuvanje teritorijalnog integriteta RH. Više od 50 brodova govori dovoljno. Slovenska policija je bila uz svoju obalu i gledala što radimo. Njihova su se dva plovila držala na distanci. Naš cilj nisu bili incidenti, vec samo pokazati neslaganje s politikom Slovenije", kaže Latin.

"Dogovorili smo se da cemo braniti našu granicu jer nije lijepo što naši susjedi Slovenci rade. Oduvijek se zna gdje je bila granica. Mi mali ribari ne možemo ribariti na udaljenosti od 10 do 12 nautickih milja. U slucaju da RH izgubi more, mi necemo moci ribariti i necemo imati od cega živjeti. Jadranka Kosor je sve to napravila a da nas ništa nisu pitali. Imam dvije kceri i, ako ne budem mogao ribariti, poslat cu joj uplatnicu za alimentaciju pa neka nam ona plati školovanje", rekao je Dino Zudic iz Savudrije koji godinama ovdje ribari.


Podijeli: Facebook Twiter