Benediktinci iz Praglie: Za sve pitajte Vatikan

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Benediktinci iz samostana Praglia nedaleko od Padove suzdržavaju se od bilo kakvog komentara o sporu u vezi s imovinom u Dajli.

U ponedjeljak smo nakratko uspjeli telefonski razgovarati s neimenovanim benediktincem koji je prekinuo razgovor pozivajuci nas da se obratimo press-centru u Vatikanu.

- Oni su jedini nadležni davati bilo kakvu informaciju o slucaju. Jucer (nedjelja) smo procitali clanke koji su objavljeni u lokalnim listovima, u njima necete naci naš stav, radi se o osjetljivoj temi o kojoj može govoriti tek Vatikan, rekao nam je benediktinac i potom prekinuo vezu.

Sada kada je vatikanska komisija odlucila u njihovu korist, sasvim je logicno da sve prepuštaju višoj instanciji. (E. VELAN)


Jakovljevic: I država je ukljucena u spor

- Zadovoljni smo razgovorima. Dobili smo ohrabrenje. To je velika gesta razumijevanja, pažnje i traženja zajednickog rješenja. Predali smo svu dokumentaciju i premijerki i predsjedniku. Receno nam je da ce njihovi daljnji postupci biti u skladu s nadležnostima Vlade i države.

Ocekujemo da ce ovaj spor biti riješen na sveopce zadovoljstvo svih ukljucenih strana. Jer ovih se dana u medijima malo pažnje posvecivalo cinjenici da je jedan od tuženih u nastalom sporu i država koja tu mora štititi svoje interese, izjavio nam je kancelar porecke i pulske biskupije Ilija Jakovljevic nakon sastanka biskupa Milovana s premijerkom Kosor.

Upozorio je na problem da sa sporazumom, zbog kojeg je Vatikan na trenutak suspendirao biskupa Ivana Milovana, nisu bile upoznate i druge stranke u sporu.

Jednom je mediju Jakovljevic, pak, pojasnio da je župi Dajla preostalo 186 hektara zemlje, koje bezuvjetno moraju prenijeti na tvrtku Abbazia, koju su osnovali talijanski benediktinci pri pulskom odvjetnickom uredu. Zatim, kazao je, moraju platiti više od tri milijuna kuna sudskih troškova za civilne sporove koji se vode vec šest godina, a tu je i cetiri milijuna eura odštete za imovinu koju je porecka i pulska biskupija vec prodala, a koju su tužitelji procijenili na 28 milijuna eura.

Uz sve to moraju pokriti sve štete nanijete tvrtkama kojima je ta imovina prodana, kao i platiti porez na prijenos nekretnina. Vecinu imovine, a u pitanju je 380 hektara zemlje koje im je vratila država, u meduvremenu su prodali. (B. ŽIŽOVIC)


Problemi Porecke i pulske biskupije u brojkama

- 380 ha ukupna je površina zemlje koju im je vratila država
- 194 ha površina je zemlje koju su u meduvremenu prodali
- 28 mil. eura procijenjena je vrijednost prodane zemlje
- 4 mil. eura moraju platiti odštetu za prodanu zemlju
- 186 ha površina je zemljišta koja je ostala biskupiji


Podijeli: Facebook Twiter