Benedikt XVI. vratio se u Vatikan

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Papa u miru Benedikt XVI. vratio se u četvrtak poslije podne u Vatikan gdje će umirovljeničke dane provoditi u nekadašnjem samostanu preuređenom posebno za njega, a srdačnu dobrodošlicu poželio mu je njegov nasljednik, papa Franjo, objavila je Sveta Stolica.

Benedikt XVI., koji je od svog odreknuća 28. veljače boravio u ljetnoj papinskoj rezidenciji Castel Gandolfo nedaleko od Rima, sletio je poslije podne na vatikanskom heliodromu. Sveta Stolica nije predvidjela Benediktov povratak u Vatikan popratiti snimkama, objavila je službena televizija CTV.

Agencija AFP prenosi da je time pobudila pitanja u zdravstveno stanje pape u miru.

Joseph Ratzinger napunio je 86 godina i zadnjih je mjeseci bio znatno oslabljen i umoran.

U Vatikanu su Benedikta dočekali dekan kardinalskog zbora kardinal Angelo Sodano te državni tajnik Tarcisio Bertone koji je u doba Benediktova pontifikata bio njegov čovjek od povjerenja.

Benedikt XVI. je zatim vozilom prebačen do bivšeg samostana "Majka Crkve", preuređenog da bude njegov dom, a Sveta Stolica je objavila da ga je "s velikom i bratskom srdačnošću" dočekao njegov nasljednik na Petrovu tronu, papa Franjo.

Bivši papa Nijemac tako se vratio u Vatikan nakon nešto više od dva mjeseca čime počinje neuobičajen suživot aktivnog pape i drugog u miru, u državici površine 44 hektara.

Benedikt XVI. je naznačio da se povlači iz javnosti te da će se posvetiti studiju i molitvi i neće se uplitati u upravljanje Crkvom. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter