Benedikt XVI. slavi 85. rodendan

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tjelesno umoran, ali lucidan Benedikt XVI. slavi u ponedjeljak 85. rodendan cime je postao najstariji Papa nakon Lava XIII. koji je 1903. umro u dobi od 93 godine.

Benedikt XVI. primio je u Vatikanu u ponedjeljak biskupe iz svoje rodne Bavarske, te bavarskog premijera Horsta Seehofera. Papa u ponedjeljak treba takoder primiti još jedno njemacko izaslanstvo, a za tri dana obilježit ce i sedam godina kako je izabran za nasljednika Ivanu Pavlu Drugom.

"Pozivam vas da za mene molite kako bi mi Gospodin dao snage da provedem zadacu koju mi je povjerio", rekao je Papa vjernicima okupljenima na Trgu sv. Petra u Rimu za nedjeljnog Angelusa.

Benedikt XVI. zamolio je svoje suradnike da "rodendanska proslava bude obiteljska, a iz Njemacke je tom prigodom doputovao papin stariji brat Georg Ratzinger (88), izvijestio je medije papin osobni tajnik msgr. Georg Gaenswein.

Otac Federico Lombardi, glasnogovornik Svete Stolice, rekao je da je Papa dobro, iako malo umoran što je prirodno za njegovu dob. Isplanirao je za rujan putovanje u Libanon. Za Radio Vatican otac Lombardi je rekao da Papu krasi "lucidnost i jasnoca misli i izražavanja".

Benedikt se od svojih prethodnika razlikuje po tome što je on jedini Papa kojega se javnost može sjecati, a da je javno progovorio o mogucnosti povlacenja s dužnosti, iako su i drugi Pape o tome privatno razgovarali. Bila je to reakcija na dug i bolestima obilježen pontifikat svoga prethodnika Ivana Pavla II., što je dovelo do zastoja u upravljanju Crkvom.


Podijeli: Facebook Twiter