Benedikt XVI. bojkotirao Pahora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Slovenski premijer Borut Pahor bio je u petak u posjetu Vatikanu, ali ga tamo nije primio papa Benedikt XVI., kako se ocekivalo, jer su odnosi Svete Stolice i Slovenije gotovo zamrli nakon što je Pahorova vlada za direktora ureda za vjerske zajednice postavila Aleša Gulica, deklariranog ateista i bajkera. Pahor se u petak u Vatikanu susreo samo s državnim tajnikom Svete Stolice Tarcisiom Bertoneom, dok ce Pahor do kraja godine još jednom putovati u Rim, za kada su mu najavili audijenciju kod vrhovnog poglavara Katolicke crkve.

U Vatikanu na Sloveniju gledaju kao na «ateisticki otok» u Europskoj uniji i cijeloj Europi. Iako se u Sloveniji nešto više od 60 posto stanovništva smatra katolicima, dakle to je država s katolickom vecinom, Slovenija nema vjeronauk u školama - i to, naglašavaju u Vatikanu, jedina od svih republika bivše Jugoslavije - niti ima vojni ordinarijat, dok se slovenski parlament, «jedini u Europi», usteže osuditi komunizam i njegove zlocine.

Crkva je ipak najviše pogodena Gulicevim imenovanjem, što je u njezinim redovima doživljeno kao «provokacija koju si ne bi priuštili ni komunisti», kako se ovih dana izrazio slovenski kardinal Franc Rode, nekadašnji ljubljanski nadbiskup, koji sada u Vatikanu vodi kongregaciju za redovnike.

Gulic je pak jedna od najosebujnijih pojava na slovenskoj politickoj sceni. Clan Liberalne demokracije Slovenije, u politiku je stupio 2004., kada je izabran u slovenski parlament. Ulaskom u zastupnicke klupe, Gulic nije ošišao dugu kosu, niti obrijao bradu i brkove, zadržavši rokerski imidž. Na lanjskim parlamentarnim izborima nije uspio osvojiti još jedan mandat, no Pahorova vlada nedavno je tog nekadašnjeg alkoholicara i povremenog konzumenta marihuane postavila za direktora vladinog ureda za vjerske zajednice. Gulic na svom bajkerskom prsluku nosi amblem «Satan's Brothers» (Sotonina braca), tako da je njegovo imenovanje u crkvi zapravo doživljeno kao prava sablazan.

Slicno je bilo i kada je prije cetiri godine Gulic u slovenskom parlamentu predložio svoj zakon o vjerskim zajednicama, u kojem je cvrsto odijelio vjerske zajednice od države, uz pozitivnu diskriminaciju manjih vjerskih zajednica. Slovenska Katolicka crkva Gulicev je zakonski prijedlog doslovno rastrgala. Naravno, za vrijeme vlade Janeza Janše, iznimno naklonjene kleru, zakon je bez puno problema propao u parlamentu.

Pahor je, cini se, odlucio odnose s crkvom vratiti na Drnovšekovo vrijeme, kada su za vrijeme vladavine lijevog bloka odnosi crkve i države prakticki zamrli. Pahor tako slovenskim biskupima i Vatikanu porucuje da je imenovanje državnog predstavnika za odnose s vjerskim zajednicama autonomna odluka slovenske vlade i da je on ne misli mijenjati.

Pahor se u Rimu sastao i s talijanskim premijerom Silvijom Berlusconijem, no susret je bio prilicno hladan i neodreden nakon što je Pahor Berlusconiju zaprijetio tužbom pred europskim sudom ukoliko Italija ne odustane od gradnje ekološki štetnog LNG terminala kod Trsta.


Podijeli: Facebook Twiter