Bend Oliver Kovach ne može snimiti album

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako je pulski bend Oliver Kovach pobijedio na drugom Rovinj Music Festivalu, održanom krajem prosinca 2010., i kao nagradu dobio priliku da snimi prvi album, od toga još uvijek nema ništa.

Vrijeme je prošlo, nitko ih nije zvao, a u bendu su izgubili strpljenje i kivni su kako na tadašnjeg organizatora Zorana Milijaševica, tako i na sadašnje organizatore. Oni pak krivnju prebacuju na Milijaševica, no on uzvraca da s time nema veze.

Donada: Kome da sada vjerujemo?

Basist i jedan od osnivaca grupe Ivan Donada Ico kaže da su ranije zvali Milijaševica dva puta tjedno, ali ih on zapravo ne zanima; zanima ih RMF, koji im je dužan. Komentira da su na festival ove godine pozvali tri, cetiri jaka benda - TBF, Bareta i Majke, Hladno pivo te Massima Savica - što sve prilicno košta pa racuna da valjda imaju ili su mogli naci novac i da njima plate snimanje. Gitarist benda Hrvoje Nenadic Hrki podsjeca i da RMF ima jake sponzore, od Grada Rovinja do rovinjske Turisticke zajednice.

Nagrada koju su lani osvojili ukljucivala je snimanje, mastering, promociju i izdavanje albuma, što je ukupno vrijedno oko deset tisuca eura, odnosno nešto više od 73 tisuce kuna. Nenadic spominje da se na festival tada prijavilo više od tristo bendova, od kojih je nastupilo više od 70, a prvu je nagradu osvojio Oliver Kovach.

- San je svakog benda izaci iz garaže. Kome da sada vjerujemo, pita se Donada. Kaže i da su ovog ljeta shvatili da od ostvarenja njihovih želja nece biti ništa, nakon brojnih neodgovorenih poziva upucenih Milijaševicu.

Donada veli da postoje dvije televizijske snimke koje je napravila Nezavisna istarska televizija odnosno TV Istra, a koje se mogu pogledati i na YouTubeu, na kojima se vidi kako Milijaševic govori o bendu kao o pobjednicima festivala. No, nemaju nikakav pisani ugovor, postojao je samo javni dogovor. Nenadic veli da ako se prica ne riješi - idu na sud.

Odvjetnik prijeti tužbom


- Neka nadu nacin da nam daju nagradu. Neka nam omoguce da snimimo album u studiju ili neka nam isplate novac, kaže. "Žao nam je što je tako ispalo, no to ide na njihovu sramotu. Bend smo u zacecima, to nam je bila prilika da nešto napravimo, a oni su nas vec u pocetku zgazili", ljuti se te spominje da su iz organizacije RMF-a dobili i odgovor da nisu dovoljno spremni, odnosno uvježbani da udu u studio.

Valja istaknuti i da sadašnju glavnu organizatorsku trojku RMF-a cine Zoran Božic iz Studija D.P., Darko Zgrabljic iz izdavacke kuce Apeiron i Denis Budim iz Studija L.A. Od njih, jedino je Božic bio ukljucen u organizaciju prošlogodišnjeg festivala, dok su se Zgrabljic i Budim ukljucili naknadno te nisu sudjelovali u cijeloj prici vezanoj uz pobjednika RMF-a 2010.

Bend je angažirao odvjetnika Pedu Grbina, koji je 24. listopada pisano zatražio od organizatora da u roku od 45 dana bendu osigura pocetak snimanja, davši im do znanja da je spreman ici i na sud. Grbinu je u ime organizatora odgovorio Božic, koji je naveo da je Milijaševic bio kreativni direktor, osoba koja je osmislila koncepciju natjecanja, glasovanja i svih ostalih pravila, s kojima se današnji organizatori nisu slagali. Milijaševicevom sustavu Božic najviše zamjera što je glasovala publika bez strucnog žirija te je pobijedio nespreman bend ciji materijali po kriterijima izdavacke kuce nisu primjereni za izdavanje.

Na ovu konstataciju Donada i Nenadic podsjecaju da su u ovih godinu dana imali 20 koncerata, a i pitanje je kako su onda na RMF-u prošli selekciju medu više od 300 bendova.

Zoran Božic kaže i da je i financijski dio festivala bio upitan te su s Milijaševicem tijekom 2011. prekinuli suradnju i podijelili zaostale obaveze. To je znacilo da je Studio D.P. kao organizator preuzeo placanje svim izvodacima i davateljima usluga, a Milijaševic je izmedu ostalog preuzeo realizaciju nagrade pobjednicima festivala. Drugim rijecima, Božic tvrdi da je Studio D.P. svoje obaveze ispunio, a Milijaševic nije. Stoga odvjetnika Grbina upucuju na Milijaševica te kažu da žele da grupa Oliver Kovach dobije što je zaslužila.

Grbin je u prosincu ponovno najavio tužbu ako novi organizatori ne ispune obaveze prema bendu, jer, kaže, "organizacijske promjene ni razmirice do kojih je došlo unutar organizatora ili izmedu organizatora i suradnika ni na koji nacin ne utjecu na obveze koje je Studio D.P. d.o.o. preuzeo prema sudionicima natjecanja niti se sudionika natjecanja ticu".

Božic: Milijaševic je tu obavezu preuzeo na sebe


Na optužbe Nenadica i Donade Zoran Božic nam ponavlja da je u odgovoru odvjetniku Grbinu pokušao objasniti da imaju najbolju namjeru i da žele da bend dobije ono što je zaslužio, ali neka to zatraži Milijaševica, koji je tu obavezu preuzeo na sebe, a s kojim se Božic u meduvremenu razišao. On je prošle godine u organizacijskom odboru bio zadužen za kompletnu kreaciju festivala te je osmislio nacin glasovanja.

"Zbog nacina na koji je to postavio izdavacka kuca Apeiron, s kojom je bio u pregovorima, nije željela potpisati ugovor jer se nije mogla jamciti kvaliteta pobjednika, na što je Milijaševic odgovorio da ce naci drugu izdavacku kucu", prica nam Božic.

Spominje i da im je Milijaševic napravio oko 150 tisuca kuna duga. "Kao organizatori smo uzeli kredit i preuzeli na sebe da cemo platiti šatore i bendove, što smo riješili, a on je rekao da ce riješiti snimanje. Složili smo se da bi 25 tisuca kuna bilo dovoljno da bend snimi album."

Inace, kad se radi o glasanju koje Božic spominje, Nenadic priznaje da su u Rovinj doveli svoje fanove, koji su kupili kartu i glasali za njih. "Znam da organizatore to boli, ali trebali su o tome prije razmišljati. To je njihova stvar, jer ako su preuzeli festival onda su prvo trebali riješiti dugove", kaže on.

No, kako to da kad vec na ovogodišnjem festivalu imaju cetiri jaka benda nisu mogli naci novca i da se riješi dug prema Oliveru Kovachu? "Studio D.P. je morao naci modus da vrati sve dugove koje je Milijaševic napravio i zato smo s njim potpisali ugovor da on preuzme trecinu, a mi dvije trecine obaveza. Ušli smo neoptereceni u novu koncepciju festivala s drugim firmama koje nemaju veze s našim prijašnjim poslovima.

Mi smo pokrili svoj dio, a Milijaševic ocito nije nikada riješio svoj. Dug koji je on preuzeo nema veze s novom organizacijom", odgovara Božic. Najavljuje da su spremni tužiti Milijaševica, koji i njima duguje novac - imao je rok da taj dug riješi do kraja ove godine, što nije ucinio. "Ako nas tuži bend, onda mi moramo tužiti Milijaševica. Bilo bi pametnije da se udružimo. Nisu to neka velika sredstva, ali zna se tko ih treba platiti", smatra Božic.

Što je onda sa solucijom da se Božic, Zgrabljic i Budim, koji svaki imaju svoj studio, udruže i pomognu bendu? Božic ponavlja da bi volio da svi sjednu za stol s clanovima benda, vide koja je opcija najbezbolnija i pomognu. "Spreman sam potrošiti dio novca da bi se to riješilo. Koliko cujem, Milijaševicu nije prvi put da ovako mulja. Volio bih da riješimo to s bendom. Ne možemo pobjeci od tužbe ako oni to žele, ali bilo bi pametnije to izbjeci", zakljucuje Božic.

Milijaševic: Tko koga ovdje pravi budalom?


Odgovorio nam je i prozvani Zoran Milijaševic.
- Organizator RMF-a je tvrtka Studio D.P. d.o.o. To znaci da nijednu odluku nitko osim vlasnika studija, Zorana Božica i Lea Modrica, nije mogao donijeti samostalno. Itekako su bili svjesni cijene festivala i svih troškova jer sam im ih ja pokazao prije održavanja festivala, i to u više navrata (jedna kopija elaborata s troškovnikom je predana i Gradu Rovinju, ako je potreban dokaz).

Nitko od njih poznavajuci stvarne troškove nije otkazao festival, nego su gramzivo išli na rizik i time je stvoren svaki dug. Ja sam bio kreativni direktor, a zna se što je posao kreativnog direktora. Ovaj tip projekta treba uhodavanje i plan festivala nacelno je bio višegodišnji. Do mene je došla informacija da je festival propao, da je nastao veliki dug i da ga treba sanirati. Ja sam u tom kontekstu pristao na sanaciju dijela duga, a jedan dio ukljucuje i realizaciju glavne nagrade.

U meduvremenu je ustanovljeno da festival ide dalje, da su pronadeni novi investitori, što ova godina i dokazuje, a ja bih i dalje trebao platiti svoj dio predviden za sanaciju propalog festivala iako sam bez pitanja izbacen iz organizacije?! Sad vas pitam tko od koga ovdje pravi budalu? I tko ovdje stvarno mulja. Baš mi je žao takvih poštenjaka. Ne trebam ni spominjati da sam u financijskim problemima od tog festivala, koji traju i dan-danas, kaže on.


Podijeli: Facebook Twiter