Bencic: Kaštijun ce postati europski centar za otpad

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gradanska inicijativa "Ne Kaštijun" traži da se ne mijenja clanak 47. postojeceg Zakona o otpadu, koji ne dopušta uvoz otpada u svrhu energetske uporabe, jer ce u suprotnom Kaštijun postati europski centar za gospodarenje otpadom, rekao je u utorak koordinator inicijative Božo Bencic na konferenciji za novinare simbolicno sazvanoj u pet do podne u Medulinu.

Naime, koncem rujna Ministarstvo zaštite okoliša objavilo je nacrt prijedloga Zakona o otpadu i pozvalo javnost na raspravu koja je trajala do 5. listopada. Gradanska inicijativa ministarstvu je poslala svoje primjedbe na nacrt prijedloga, posebno na clanak 84., kojim se dopušta uvoz otpada cijom se materijalnom upotrebom dobiva novi proizvod ili sirovina u svrhu energetske uporabe.

Bencic je naveo da prijedlog novog zakona iz postojeceg briše clanak 26., koji nalaže da se pri skupljanju komunalnog otpada iz njega treba izdvojiti onaj opasni.

- Pitam se i zašto se clankom 9. ukida status otpada posebnim vrstama otpada ako za takvu tvar postoji tržište i potražnja. Znaci li to da opasna otpadna ulja prestaju biti opasna, upitao je Bencic, koji smatra da upravo taj clanak omogucava i gradnju, kako je rekao, tzv. energane na Kaštijunu.

- Pod nazivom energana, koja je izmjenama i dopunama ubacena u plan izgradnje županijskog centra za gospodarenje otpadom Kaštijun, ustvari se krije gradnja spalionice, i to u okruženju rezervi vode prve kategorije. Vec se u nekim gradovima spaljuje otpad u cementarama i tvornicama tekstila koje nemaju uvjete za to pa se narod samo truje, dodao je Bencic.

Gradanska inicijativa smatra da problem smeca treba riješiti, ali ne prekrivanjem najlonima ili spaljivanjem. Zahvaljuju svima koji su 2010. potpisali peticiju protiv ŽCGO-a na Kaštijunu. Tada je sakupljeno šest i pol tisuca potpisa.


Razgledavanje odlagališta u subotu

Gradanska inicijativa u subotu organizira razgledavanje tvrdave Kaštijun i odlagališta otpada u njenu podnožju. Okupljanje zainteresiranih gradana bit ce u 11.55 sati ispred ulaza na odlagalište.


Podijeli: Facebook Twiter