"Ben Hur" na kazališnim daskama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Filmski klasik "Ben Hur" doživio je svoju kazališnu praizvedbu proteklog tjedna u londonskoj O2 Areni. Predstava, koja traje nešto krace od dva sata, obnovit ce pricu o osveti i iskupljenju u Isusovo vrijeme. Film u kojem je 1959. glumio Charlton Heston osvojio je cak 11 Oscara. I film i predstava bazirani su na romanu Lewisa Wallacea iz 1880., podsjeca BBC.

Glavna uloga pripala je malo poznatom kazališnom glumcu Sebastianu Thrunu, a prvi put u povijesti u kazalištu ce se moci vidjeti i utrka kocija. Jedna od najpoznatijih scena iz filmske verzije prikazuje upravo takvu utrku. Da bi galopirali kazalištem, konje su 12 mjeseci uvježbavali treneri i kocijaši. Pet kocija, od kojih ce svaku vuci po cetiri konja, jurit ce 55 kilometara na sat podom prekrivenim zemljom. Kreatoru predstave Franzu Abrahamu trebalo je 15 godina da ostvari svoj projekt iz snova, ali se nada da ce on na kazališnim daskama izdržati barem 50 godina.

Glazbu je komponirao Stewart Copeland, bubnjar bivše grupe Police, koji je dosad skladao glazbu za tri baleta, tri opere, 60 filmova i nekoliko orkestralnih komada. Odrastao je u Siriji i prva glazba koju je cuo je bila arapska, tako da ne cudi što ce i glazba za "Bena Hura" imati bliskoistocni prizvuk.


Podijeli: Facebook Twiter