Bemteumozak - price milanskog beskucnika iz Pule

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Maksim Cristan, kako glasi umjetnicki pseudonim Puljanina, nekad je bio uspješan poslovni covjek. To je bilo tako sve do dana kada se u njemu nešto prelomilo te je "arhivirao" citav svoj dotadašnji život. Ukrcavši se na prvi vlak koji je kretao iz Zagreba stigao u Milano, bez znanja jezika, bez novca, smještaja ili plana kako i što dalje. Znao je samo jedno: presudno je da radi samo ono što mu se prohtije i što mu paše.

Na ulicama i trgovima Milana Maksim je živio nekoliko godina. Upoznao je glad i hladnocu te granice vlastite izdržljivosti, upornosti i snalažljivosti. S vremenom je prepoznao i potrebu za pisanjem koju je dugo žrtvovao poradi uspjeha, novca i društvenih pravila. Stoga je naucio talijanski jezik i postao ulicni pisac koji se uzdržava prodajom knjižica iz vlastite radinosti.

Knjiga "Bemteumozak" objavljena je prije nekoliko dana u izdanju Planetopije, a prvotno je tiskana u Italiji pod naslovom "Fanculopensiero" 2007. godine, u izdanju poznate talijanske nakladnicke kuce Feltrinelli. Do sada je doživjela pet izdanja i postigla znacajan uspjeh u Italiji. Hrvatski prijevod potpisuje Tamara Pliško.

Maksim Cristan roden je u Puli 1966. Ubrzo po izlasku knjige zapoceo je suradnju s cijenjenim rimskim politicko-kulturnim tjednikom Internazionale. Takoder, piše putopisnu kolumnu za Ulicne svjetiljke, prvi hrvatski volonterski casopis za pomoc beskucnicima.

Autor je predstave "Reading Anna Politkovskaja" izvodene na turneji u Italiji (2008.) te kratkog filma "Dva trgovca na sajmu" za Puglia film comition iz Barija iste godine. Realizirao je nekoliko kazališnih laboratorija te skladao glazbu za film "Il Pasticcere" (Slasticar, Italija 2011.) u kojem tumaci i jednu od uloga. (Vanesa BEGIC)


Podijeli: Facebook Twiter