Belupo: Ugovor HZZO-a protuzakonit

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ugovori koje ce HZZO ovih dana ponuditi na potpis farmaceutskim kucama, tražeci od njih da kvartalno na racun HZZO-a polažu tri posto svog prometa lijekovima kao jamstvo da nece podmicivati lijecnike, ozbiljno su zabrinuli farmaceutske kuce koje bi ih trebale potpisati. Osim što im donose novi namet, neki su elementi tih ugovora - tvrde farmaceuti - protuzakoniti.

- Predloženi ugovor o etickom oglašavanju lijekova proizvodacima donosi nove financijske obveze, odnosno novi parafiskalni namet, za koji HZZO preuzima ovlast nadzora. To je u izravnoj suprotnosti sa Zakonom o lijekovima, koji u clanku 90 kaže da nadzor nad ispitivanjem, proizvodnjom, prometom, provjerom kakvoce te oglašavanjem i informiranjem o lijeku obavlja farmaceutska inspekcija Ministarstva - odgovaraju HZZO-u iz Belupa.

Kao genericka kompanija, koja domace farmaceutsko tržište godinama opskrbljuje stotinama novih i jeftinih lijekova kojima je istekla patentna zaštita, Belupo ce - tvrde u Upravi - pretrpjeti velike štete zbog ovakvih poteza zdravstvenih vlasti.

Kontinuiranim pritiskom na smanjenje cijene lijekova, a sada i idejom da se nekoliko milijuna kuna, umjesto da se ulaže u razvoj, kvartalno beskamatno deponira na racun HZZO-a, domacoj se farmaceutskoj industriji, upozoravaju u Belupu, smanjuju mogucnosti ulaganja u razvoj novih proizvoda i tehnologija, a o smanjenju konkurentnosti na izvoznim tržištima da se i ne govori.

Farmaceutima smeta i princip po kojem je HZZO odrezao namet od tri posto prometa. Ako se do procjene došlo uvidom u marketinške planove kompanija, onda se HZZO ponio neeticno jer je to poslovna tajna, kažu u Belupu te dodaju da se cak 40-ak posto njihovih preparata uopce ne reklamira jer su na hrvatskom tržištu 20 i više godina.

Ugovor koji im nudi HZZO neprihvatljivim ocjenjuju i u Plivi, no ocitovat ce se, kaže, kad ga dobiju na uvid.


Podijeli: Facebook Twiter