Beltaine 02 - urbani gastro-piknik u Makini

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Neobicna proslava na neobicnom mjestu rezervirana je za ponedjeljak u galeriji Makina u 19.30 sati kada ce se upriliciti tradicionalno godišnje okupljanje u povodu dva praznika - paganskog Beltainea i Medunarodnog praznika rada.

U duhu oba praznika, bit ce to pravi urbani gastro-piknik u galeriji na dekama, jastucicima te medu grmovima aromaticnog bilja za ciji ce se vizualni identitet pobrinuti pulski dizajner Boris Ružic.

Organizatorica dogadaja kustosica Paola Orlic vodena je željom da potakne ljude na razgovor o hrani u širem socijalnom, umjetnickom, ali i znanstvenom i eksperimentalnom kontekstu te da istovremeno promovira ideju kvalitetnije socijalne interakcije u prostoru galerije.

Ove godine na piknik pozvala je cak pet kreativaca koji ce svaki na svoj, osebujan nacin i iz svojeg "kuta kuhanja" donijeti i predstaviti zanimljive, ukusne, pitke i jestive price.

Na licu mjesta ce kuhati i na dekicama hranu servirati ponajbolji lokalni kulinarski znalci, od kojih svaki ima prepoznatljiv rukopis (ili recept).

Transdisciplinarna umjetnica i znanstvenica Maja Kuzmanovic ce se pak na kratko virtualno videolinkom iz Bruxellesa pojaviti u galeriji i pricati o kulturnom, ekološkom i gastronomskom znacenju lokalnih namirnica, a što ce ujedno biti i svojevrstan uvod u Beltaine 02.

Uživo ce "Labinske krafe u crno-bijeloj tehnici" pripremiti fizicar i pasionirani gastronom Goran Zgrablic, autor popularnog bloga Manjada te mobilne aplikacije i web-sitea Taste of Croatia.

O ozeljenjavanju "tradicionalne kuhinje" govorit ce masterchef prirodne kuhinje Darko Dragaš i voditelj radionica intuitivnog kuhanja cija je odiseja istraživanja hrane zapocela na makrobiotickim postulatima, a nadogradivala se brojnim usavršavanjima i vlastitim istraživanjima.

Iz Vodnjanke doci ce Moris Civitico koji ce na ovom Beltainu predstaviti dva kucna specijaliteta: istarsku poveticu i ledeni bicerin od tri domace rakije.

"Doživjeti proljetne urbane gastronomske minijature kroz pet osjetila: okusi, mirisi, boje, dodiri i zvukovi, uz glazbenu podlogu Deana Martina", radni je naslov prezentacije i degustacije Doris Cerin, žene koja podjednako savršeno plovi vodama gastronomije, vinskih sljubljivanja i kulturnog menadžmenta od restorana Kantine do Pomodora.

Kao i prethodne godine, predavanje i prezentacije dešavat ce se na neformalan nacin, a obuhvacat ce od onoga što i kako uzgajamo, kako pripremamo, do nacina na koji konzumiramo.


Podijeli: Facebook Twiter