"Belladonna" na Sundance Film Festivalu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Debitantski film Dubravke Turić "Belladonna" uvršten je u međunarodnu konkurenciju kratkometražnih filmova prestižnog Sundance Film Festivala, koji će se održati od 21. do 31. siječnja u Park Cityju u saveznoj američkoj državi Utah.

Za ovogodišnje izdanje jednog od najznačajnijih svjetskih festivala za područje nezavisnog filma, kojega je 1984. osnovao proslavljeni glumac Robert Redford, prijavilo se čak 8.712 kratkometražnih filmova.

Hrvatski film ušao je među njih 72 izabranih u kategorijama igranog, dokumentarnog i animiranog kratkometražnog filma, izvijestio je u srijedu Hrvatski audiovizualni centar.

Film Dubravke Turić, za koji osim režije potpisuje scenarij i montažu, već je zabilježio veliki festivalski uspjeh - na ovogodišnjem festivalu u Veneciji proglašen je najboljim kratkometražnim filmom u natjecateljskoj sekciji "Horizonti", koja je posvećena otkrivanju novih kinematografskih trendova i redateljskih imena, a nedavno je imao hrvatsku premijeru u sklopu Zagreb Film Festivala.

"Belladonna" prikazuje tri žene različite životne dobi i porijekla u oftalmološkoj čekaonici. Osluškujući razgovor starijih žena, najmlađa od njih saznaje o tragedijama koje su im se dogodile tijekom rata, zbog čega prema nepoznatim ženama osjeti neočekivanu bliskost.

Po riječima redateljice, film propituje ljudsku percepciju, kako površno gledamo jedni druge i koje sve predrasude i problemi iz toga proizlaze, a posebno joj je bio zanimljiv kontrast između unutarnjeg i vanjskog svijeta, onoga oku vidljivog i nevidljivog.

Naslov se odnosi na renesansne belladone, žene u Italiji koje su si zbog ljepote, kako bi imale široke zjenice, oštećivale vid, a ideja ljepote u filmu se tematizira kroz glavnu junakinju, kroz buđenje unutarnje ljepote.

Glavne uloge tumače Aleksandra Naumov i Nada Đurevska, a ostale Lana Barić, Dražen Kuehn i Anita Matković.

Iako je "Belladonna" njezin redateljski prvijenac, Dubravka Turić se filmom profesionalno bavi proteklih dvadesetak godina. Kao montažerka je radila na više od 20 igranih, eksperimentalnih i animiranih filmova, te više od 200 reklamnih spotova, a kao scenaristica na televizijskim serijalima "Svlačionica", "Mjenjačnica" i "Koleđicom po svijetu". Producentica filma je Zdenka Gold iz Spiritus movensa, a sufinancirao ga je Hrvatski audiovizualni centar.

U sklopu međunarodnog natjecateljskog programa Sundancea svjetsku premijeru će imati manjinska hrvatska koprodukcija "Dobra žena", redateljski prvijenac glumice Mirjane Karanović.

Taj dugometražni igrani film nastao je u srpsko-bosansko-hrvatskoj produkciji, a manjinski hrvatski koproducent je Nukleus film. Scenarij su, uz redateljicu, radili Stevan Filipović te Darko Lungulov, a nastao je prema istinitoj priči o ženi koja otkrije ratne zločine svoga muža. U filmu glume Boris Isaković, Jasna Đuričić, Bojan Navojec, Hristina Popović i Ksenija Marinković. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter