Belin obilježava 25. obljetnicu pada Zida

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Njemačka u nedjelju obilježava 25. obljetnicu pada Berlinskog zida nizom događaja koji će vrhunac doživjeti puštanjem u zrak 8000 osvjetljenih balona u noćno nebo nad Berlinom.

Kancelarka Angela Merkel i berlinski gradonačelnik Klaus Wowereit položili su prijepodne ruže na ostatke zida u ulici Bernauer Strasse koja je preko noći podijelila Belin, kada je zid iznenada podignut u kolovozu 1961. da bi spriječio masovni egzodus istočnih Nijemaca na zapad. Održana je i ekumenska molitva u Kapeli pomirenja sagrađenoj u 'pojasu smrti' koji je dijelio dvije Njemačke.

Navečer će u zrak biti pušteni baloni postavljeni uzduž 15 kilometara nekadašnje hladnoratovske barijere kroz središte njemačke prijestolnice. U tome će trenutku Berlinska filharmonija izvesti Odu radosti iz Bethovenove 9. simfonije, neslužbenu himnu mira i jedinstva Europe. U povodu velike obljetnice u Berlinu će nastupiti vodeći njemački izvođači, poput Ude Lindenberga, Fantastischena i Cluesoa.

Na koncertu na povijesnim Brandenburškim vratima nastupit će, među ostalima, zvijezda njemačke tehnoscene Paul Kalkbrenner i britanski pjevač Peter Gabriel. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter