Belgijski ronilac smrtno stradao kod Rovinja

Baron Gautsch (Arhiva)
Baron Gautsch (Arhiva)

Nedaleko od Rovinja tijekom ronilačke ture smrtno je stradao belgijski ronilac, o čemu saznajemo od Davida Radasa iz službe za odnose s javnošću Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) zaprimila je danas u 12.10 sati posredstvom Obalne radiopostaje Rijeka poziv od zapovjednika plovila specijaliziranog za transport ronilaca koji je javio da na palubi broda imaju ronioca kojeg pokušavaju reanimirati.

Slijedom zaprimljene dojave Središnjica je naložila zapovjedniku ronilačkog plovila da ozlijeđenoga odmah preveze u Rovinj, o čemu su obaviještene nadležne Lučka kapetanija Pula, odnosno Ispostava Rovinj, te je iz Središnjice pozvana Hitna medicinska pomoć na poziciju iskrcaja, kamo su ubrzo i stigli.

Djelatnici pulske Kapetanije i rovinjske Ispostave u 13.30 sati izvijestili su da je ronilac H. F. (rođen 1948. godine), belgijski državljanin, nakon intenzivnih pokušaja djelatnika Hitne medicinske pomoći da ga reanimiraju, nažalost preminuo.

Od zapovjednika ronilačkoga plovila koji je stradalog Belgijanca preveo na obalu izuzeta je ronilačka i tehnička oprema, kao i službena dokumentacija te su uzete izjave zapovjednika i članova posade koji su izjavili da je ronilac stradao danas oko 12 sati tijekom ronjenja kod olupine potonuloga broda "Baron Gautsch", oko 15 nautičkih milja jugozapadno od Rovinja, na dubini od 29 metara, iz za sada neutvrđenih razloga.

Organizaciju ronjenja vodio je ronilački klub iz Umaga, za koji je utvrđeno da posluje sa svom potrebnom i ispravnom dokumentacijom, a očevidne radnje o uzrocima ove tragične nesreće i dalje su u tijeku. (GI)


Podijeli: Facebook Twiter