Belgijski regulator za zaštitu osobnih podataka tuži Facebook

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Belgijski regulator za zaštitu osobnih podataka podići će sudsku tužbu protiv američke internetske kompanije Facebook, tvrdeći da njezino praćenje članova i nečlanova predstavlja kršenje belgijskih i europskih zakona, pišu europski mediji.

"Facebookovo je ponašanje neprihvatljivo", kazao je Willem Debeuckelaere, predsjednik belgijske Komisije za zaštitu privatnosti a prenosi internetski portal EUobserver. To je prvi put da europski nacionalni regulator za zaštitu osobnih podataka tuži Facebook zbog kršenja zakona o privatnosti, napominje EUobserver. Slučaj se temelji na istraživanju koje je zatražio regulator a pokazalo je da Facebook prati ponašanje korisnika i na drugim internetskim stranicama bez njihove suglasnosti, odnosno prethodnog traženja dopuštenja (opt-out mehanizam).

"Kao što je istaknula Radna grupa za članak 29 Europske unije, koja se bavi zaštitom osobnih podataka i privatnosti, 'opt-out' mehanizam" nije adekvatan mehanizam za dobivanje suglasnosti prosječnog korisnika", osobito s obzirom na bihevioralni marketing.

"To znači da sadašnji Facebook-ov opt-out pristup ne zadovoljava uvjete pravno valjanog pristanka", zaključili su istraživači. Također se ističe da Facebook prati ponašanje građana koji nisu njegovi članovi, čime se krši europska direktiva o elektroničkoj privatnosti.

"Prate čak i ljude koji izričito izjave da to ne žele", rekao je Debeuckelaere za novine De Morgen. Prošlog je mjeseca belgijski regulator predstavio je svoje spoznaje i preporuke Facebooku, čiji je europski ured registriran u Irskoj.

"Oni su odgovorili da ne prihvaćaju belgijske zakone ni nadležnost belgijske Komisije za zaštitu privatnosti, te da je riječ o nesporazumu", navodi Debeuckelaere. Glasnogovornica Facebooka kazala je u elektroničkoj poruci da tvrtka ne želi to javno komentirati. U poruci se upućuje na ranija priopćenja Facebooka da "već podliježu regulativi u Europi i poštuju europske zakone o zaštiti podataka". Slučaj će se naći pred sudom u Bruxellesu u četvrtak, 18. lipnja. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter