Belgija zadržala dvoje osumnjičenih terorista

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dvije od sedam osoba uhićenih u subotu u Belgiji zadržane su u pritvoru pod optužbom za terorizam, objavili su belgijski tužitelji u ponedjeljak.

Prijeti im optužba za vođenje terorističkog napada i sudjelovanje u aktivnostima terorističke organizacije. Pet osoba oslobođeno je nakon izlaska pred suca.

Tužitelji su također rekli da nisu pronađeni nikakvi dokazi i da nitko nije uhićen u pretresu kuće u četvrti Molenbeek u Bruxellesu, koja je nekoliko sati bila pod policijskom opsadom.

Talijanska novinska agencija Ansa objavila je da je talijanska prometna policija na tragu jednom od osumnjičenih za pariške terorističke napade. Policija u Torinu i okolici aktivirala se nakon što je primila nalog da traži crni Seat Ibizu kojeg vozi 32-ogodišnji Francuz Baptiste Burgy. Pozivajući se na anonimne izvore Ansa navodi da je ušao u Italiju u nedjelju preko graničnog prijelaza Ventimiglia kojeg koriste izbjeglice.  

Abdelhamid Abaaoud stoji iza napada u Parizu
Belgijske snage sigurnosti sumnjaju da iza terorističkih napada u petak u Parizu stoji Abdelhamid Abaaoud, a specijalne snage belgijske policije u ponedjeljak ujutro pokrenule su opsežnu operaciju u bruxelleskoj općini Molenbee.

Abaaouda se smatra mozgom neuspjelih terorističkih napada koje je policija spriječila u siječnu ove godine u Verviersu, na istoku Belgije.

Belgijska televizija RTL javila je ranije da je u ponedjeljak navodno uhićen Saleh Abdeslam, 26-godišnjak, rođen u Bruxellesu za kojim je Francuska raspisala tjeralicu zbog sudjelovanja u terorističkim napadima u Parizu. Belgijska javna televizija RTBF demantirala je tu vijest, rekavši da je policija uhitila jednu osobu ali da to nije Salah Abdeslam.

"Operacija specijalnih policijskih snaga trenutačno je u tijeku u Molenbeeku", navodi belgijska televizija.

 Belgijski mediji javljaju da je policija blokirala pristup jednoj ulici u Molenbeeku i preko megafona pozivala jednu osobu da se preda.

 Saleh Abdeslam je brat Brahima Abdeslama, jednog od kamikaza koji je izveo napad u petak u Parizu.

Identificirana petorica napadača

Francuski istražitelji identificirali su do ponedjeljka prije podne petoricu od sedmorice napadača na Pariz, objavio je pariški državni tužitelj.

Prvi je identificiran Omar Ismail Mostefai (29) iz jednog pariškog predgrađa, koji je ubijen u policijskom spašavanju talaca u dvorani Bataclan. Bataclan su napali i Brahim Abdelsalam (31) i Samy Amimour (28). Ovaj potonji je iz pariškog predgrađa Darcyja i bio je otprije poznat antiterorističkoj policiji. Na tjeralici je bio od 2013. godine. Obojica navedenih ubijeni su u dvorani.

Ahmed Al Muhamed, koji je po otiscima prstiju identificiran kao čovjek koji je prošao kroz Grčku, Preševo i Opatovac, i koji je po podacima iz putovnice rođen 1990. u sirijskom Idlibu, raznio se ispred stadiona Stade de France. Pariški tužitelj Francois Molins rekao je da se autentičnost njegove putovnice još mora provjeriti. Peti poznati napadač je dvadesetogodišnji Bilal Hadfi koji se također raznio pred stadionom.

Još dvojica terorista koji su poginuli u napadima nisu identificirani. Policija intenzivno traga za osmim teroristom, Salehom Abdelsalamom (26) koji se smatra naoružanim i opasnim.

Francuska se u podne zaustavila minutom šutnje

Danas u podne, posljednjeg dana trodnevne žalosti, u cijeloj Francuskoj minutom šutnje bit će odana počast žrtvama terorističkih napada u Parizu, a zastave na javnim ustanovama bit će spuštene na pola koplja.

Predsjednik Francois Hollande proglasio je nakon napada u petak u kojima je poginulo 129 osoba a 350 je ozlijeđeno trodnevnu nacionalnu žalost i izvanredno stanje, a u 16.00 sati trebao bi govoriti pred oba doma parlamenta.

Istražitelji nastavljaju rad na identifikaciji počinitelja terorističkih napada i na njihovim vezama u Belgiji i Siriji.

Nakon što je identificiran prvi napadač Omar Ismail Mostefai, 29-ogodišnji francuski državljanin afganistanskog porijekla, koji je imao policijski dosje zbog sitnih krađa, ali nikad nije bio u zatvoru, još dvojica su identificirana u nedjelju - Bilal Hadfi (30) i Brahim Abdeslam (31). Imali su prebivalište u Belgiji, ali su bili francuski državljani.

Francuska policija je u nedjelju pozvala svjedoke u vezi s čovjekom koji je "možda umiješan u pariške napade", Salahom Abdeslamom, bratom Brahima Abdelslama. Agencija dpa piše, pozivajući se na Le Monde od nedjelje, da je Salah Abdeslam (26) u subotu zaustavljen na sjeveru Francuske dok se s još dvojicom vozio u automobilu, ali da nije uhićen. Belgijsko pravosuđe je u međuvremenu izdalo međunarodnu tjeralicu za tim čovjekom koji je živio u četvrti Molenbeek u Bruxellesu.

Nakon što je Islamska država preuzela odgovornost za napade na nekoliko barova i restorana, dvoranu Bataclan i napade kod Stade de France, Francuska je u nedjelju intenzivno bombardirala njihove ciljeve u  Siriji. Operacija koja je izvedena u koordinaciji s američkim snagama, pogodila je zapovjedno središte, središte za novačenje džihadista, skladište streljiva i logor za obuku boraca, rečeno je u priopćenju.

Hollande je u subotu upozorio da će Francuska biti "nemilosrdna" i na unutarnjem i na vanjskom planu nakon što su atentati u Parizu proglašeni "ratnim činom". Širom zemlje pojačane su sigurnosne mjere, kao i kontrola granica, raspoređene su tisuće dodatnih vojnika i policajaca, dok je pojedinim javnim ustanovama određena posebna zaštita, kao i francuskim zgradama u inozemstvu.

Nakon vikenda Francuzi će se u ponedjeljak pokušati vratiti normalnom životu, ali pod strogim mjerama sigurnosti. Unatoč izvanrednom stanju, "treba nastaviti živjeti", kazao je u nedjelju ministar unutarnjih poslova Bernard Cazeneuve. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter