Belgija: Ubijen zaštitar na nuklearnom postrojenju, ukradena mu propusnica

(EPA)
(EPA)

Dva dana nakon bombaških napada na zračnu luku i podzemnu željeznicu u Bruxellesu u kojima je ubijena 31 osoba te ranjeno preko 250 ljudi, ubijen je zaštitar koji je radio za belgijsko nuklearno postrojenje, a njegova je propusnica ukradena, izvijestio je u subotu belgijski radio.

Prema pisanju dnevnika Derniere Heure (DH), čim je otkriveno da je ukradena propusnica ubijenog zaštitara u nuklearki u dijelu Belgije Charleroi, ona je poništena.

Glasnogovornica policije je kazala da ne može komentirati taj slučaj zbog istrage koja je u tijeku. U zemlji koja je u visokom stupnju pripravnosti zbog ovotjednih terorističkih napada za koje je odgovornost preuzela Islamska država, to je izvješće izazvalo dodatan strah zbog mogućeg pokušaja islamskih ekstremista da izvrše napad na nuklearno postrojenje ili da se dočepaju nuklearnog materijala.

DH je u četvrtak izvijestio da su bombaši samoubojice koji su se raznijeli u četvrtak u stvari planirali napad na jedno od belgijskih nuklearnih postrojenja, ali su zbog niza uhićenja ubrzali svoje planove i odlučili napasti glavni grad Belgije i EU-a.

Prošle godine su istražitelji otkrili video koji traje nekoliko sati i prikazuje kretanje direktora belgijskog istraživačkog nuklearnog programa. Video je otkriven prilikom pretresa jednog stana u sklopu istrage o islamističkom napadu na Pariz 13. studenoga u kojem je ubijeno 130 ljudi. (H)


Podijeli: Facebook Twiter