Belgija traži oštru kaznu za biskupa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Belgijski ministar pravosuda Stefaan de Clerck pozvao je Vatikan da oštro kazni osramocenog katolickog biskupa koji tvrdi da nije pedofil, iako je priznao da je seksualno zlostavljao svoja dva necaka. De Clerck je to izjavio u vrijeme medijske uzbune nakon što se bivši biskup belgijskoga grada Bruggea Roger Vangheluwe branio na televiziji izjavom da je zlostavljanje koje je pocinio bilo samo "površno".

Vangheluwe, koji je dao ostavku i povukao se na tajnu lokaciju prije godinu dana nakon priznanja da je spolno zlostavljao svog necaka, priznao je u intervjuu u cetvrtak navecer da je zlostavljao i drugog necaka. Biskup je otišao iz Belgije prošlog tjedna da bi prema naputku Vatikana potražio duhovno i psihološko lijecenje izvan zemlje. Belgijski mediji javljaju da se nalazi u jednom francuskom manastiru.

Vatikan je priopcio da ce konacnu odluku o njegovu kažnjavanju donijeti papa Benedikt XVI.

"Ocekujemo od Crkve da ga kazni", rekao je de Clerck za RTL radio. "Rekli su mu da napusti zemlju da bi ga ušutkali. Komentiranje da bi se pokušalo umanjiti ono što se dogodilo jest neprihvatljivo", istaknuo je.


Podijeli: Facebook Twiter