Belgija: Rasprava o eutanaziji za malodobne

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Belgijski parlamentarni zastupnici u srijedu su ponovo pokrenuli raspravu o eutanaziji legaliziranoj 2002. kako bi odlučili hoće li je proširiti na malodobnike, nakon više slučajeva o kojima su izvještavali mediji.

Rasprave u Senatu o "aktualizaciji" zakona trebale bi potrajati više mjeseci i odnositi se i na njegovo proširenje na odrasle osobe koje boluju od degenerativnih bolesti poput Alzheimerove.

Raspravu su potaknuli zastupnici iz različitih stranaka, među njima i socijalistički senator Philippe Mahoux, jedan od autora zakona iz 2002., koji ga želi proširiti na malodobnike pod uvjetom da "mogu rasuđivati, boluju od neizlječive bolesti i trpe neublaživu bol".

Zakon se trenutačno primjenjuje samo na osobe starije od 18 godina koje imaju sve mentalne sposobnosti.

Rasprave će se odnositi na okolnosti u vezi s eutanazijom malodobnika: treba li uvesti donju dobnu granicu (12, 15 ili 16 godina spominju se kao minimalna dob), suglasnost roditelja i mišljenje medicinskog osoblja.

Pionir na tom polju je Nizozemska koja je 1988. odobrila eutanaziju za mlađe od 18 godina.

Belgija je 2012. imala rekordan broj eutanazija, 1.432, što je porast od 25 posto na godišnjoj razini. Na eutanaziju se odnosi manje od dva posto svih umrlih.

Za eutanaziju moraju biti ispunjeni strogi uvjeti: pacijent mora bolovati od nezilječive bolesti, mora biti pravno sposoban i svjestan i mora formulirati svoj zahtjev dragovoljno, promišljeno i opetovano, bez ikakve prisile. (Hina/AFP)

 


Podijeli: Facebook Twiter