Belgija dopustila eutanaziju i za djecu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Belgija je postala prva država koja dopušta eutanaziju za djecu s neizlječivim bolestima bez obzira na dob, nakon što je parlament te zemlje velikom većinom odobrio novi zakon o "pravu na smrt".

Zakon o eutanaziji djece podupire veliki dio javnosti u toj zemlji, u kojoj je eutanazija za odrasle ozakonjena 2002. godine. U predstavničkom domu parlamenta, 86 zastupnika glasovalo je za prijedlog zakona, 44 protiv, a 12 ih je bilo suzdržano. Zakon je, uz vladajuće socijaliste i liberale, poduprla većina oporbenih stranaka.

Uoči glasovanja, čelnici kršćanskih, muslimanskih i židovskih zajednica u Belgiji zajedničkom su izjavom osudili zakon, a katolički su biskupi pozvali na molitvu i post protiv njega.

"Riječ je o djeci s neizlječivim bolestima, čija se smrt bliži i koja trpe veliku bol", izjavila je Carina Van Cauter, zastupnica Flamanskih liberalnih demokrata, podupirajući zakonski prijedlog. "U zakonu postoje mehanizmi koji priječe zloporabu", kazala je o zakonu, kojega još treba potpisati belgijski kralj.

Djeca koja žele okončanje vlastitog života moraju imati "sposobnost razlučivanja", piše u zakonu, koji propisuje i da psiholozi moraju ispitati dijete i potvrditi da ono zna o čemu je riječ. Odluku djeteta o eutanaziji moraju potvrditi i roditelji. Zagovornici zakona tvrde da to štiti vrlo mladu djecu i adolescente koji nisu zreli za tu odluku.

Protivnici zakona međutim smatraju da su te odredbe proizvoljne, upozoravajući da će novi zakon omogućiti sklizak teren za daljnje interpretacije i "banaliziranje" eutanazije. Bruxelleški nadbiskup Andre-Joseph Leonard, prošlog je tjedna u propovijedi upitao zašto država želi dati maloljetnicima takvu odgovornost dok za ostvarenje mnogih drugih prava moraju čekati dok ne navrše 18. godina. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter