Belgija dobila vladu nakon 540 dana krize

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Belgija je u ponedjeljak navecer konacno dobila vladu nakon 540 dana od parlamentarnih izbora, što je dosad najdulja politicka kriza u povijesti te zemlje.

Belgijski kralj Albert II. imenovao je socijalista Elija di Rupa za premijera, koji je tako postao prvi frankofoni premijer nakon više od tri deseteljeca.

Dosadašnji ministar financija Didier Reynders postao je ministar vanjskih poslova, a njegov prethodnik na tom mjestu Steven Vanackere dobio je resor financija.

Nova vlada ima 13 ministara i 6 državnih tajnika, dok je prethodna vlada Yvesa Leterma imala 15 ministara i sedam državnih tajnika.

Osamnaest mjeseci od pada vlade Yvesa Leterma i 540 dana nakon parlamentarnih izbora održanih 13. lipnja 2010. Belgija je napokon dobila vladu.

Osnovni uzrok krize je nesuglasica oko buduceg uredenja zemlje izmedu vecinskih Flamanaca na sjeveru zemlje i frankofonih Belgijanaca koji žive u južnoj pokrajini Valoniji i koji su vecina u glavnom gradu Bruxellesu. Bogatija Flandrija želi što više samostalnosti, dok frankofoni Belgijanci žele ocuvati jedinstvenu zemlju.

Nova vlada obecava najdublje reforme u državi posljednjih destljeca i obvezuje se oporaviti financijsko stanje države.

Vlada mora zadovoljiti zahtjeve Flamanaca za daljnim ustupanjem ovlasti belgijskim regijama, a možda ce morati prepraviti proracun za koji ekonomisti tvrde da se temelji na previše optimisticnim predvidanjima gospodarskog rasta.

Dogovor o proracunu je postignut tek nakon što je agencija za kreditini rejting Standard & Poor's snizila belgijski rejting na AA s AA+.

Financijska tržišta su dugom opterecenu Belgiju nagradila znatnim smanjenjem cijena njenih zajmova nakon postizanja dogovora o proracunu prošloga tjedna. Nova vlada mora provesti golemi 180 stranica dugi sporazum nakon što je vec izgubila godinu i pol od njenog cetverogodišneg mandata.

Premijer i clanovi vlade ce prisegnuti u utorak popodne, kaže se u priopcenju kraljevske palace.


Podijeli: Facebook Twiter