Belgija djelomicno paralizirana štrajkom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Belgija je u ponedjeljak ujutro djelomicno paralizirana opcim štrajkom koji su organizirali sindikati u znak prosvjeda protiv politike štednje, na dan kada se u Bruxellesu sastaju celnici zemalja Europske unije kako bi razgovarali o ekonomskom stanju na kontinentu.

Belgijske željeznice u štrajk su stupile vec u nedjelju navecer. Željeznicki promet stoji, ukljucivo i medunarodne vlakove velikih brzina Thalys i Eurostar koji povezuju Bruxelles s Parizom, Amsterdamom, Koelnom i Londonom, i tako bi trebalo ostati citav današnji dan. Ni jedan tramvaj, autobus ni podzemna željeznica ne voze u Bruxellesu, a i u drugim dijelovima zemlje javni promet je poremecen.

Što se tice zracnog prometa, neki letovi u bruxelleskoj zracnoj luci su otkazani, zabilježena su i kašnjenja, ali promet je uglavnom gotovo normalan.

Zracna luka Charleroi, uglavnom namijenjena za niskobudžetne kompanije, zatvorena je. Štrajkaši planiraju blokade i na belgijskim cestama. Osoblje koje radi na summitu upozoreno je da što ranije dode na mjesto dogadaja kako bi izbjeglo zastoje.

Organizatori prosvjeda prošloga su tjedna kazali da je on neizbježan nakon vrlo napetih pregovora s vladom socijalistickog premijera Elija Di Rupa. Tri sindikata koja su sazvala štrajk rekla su da su se pregovori s vladom o buducim uštedama koje traži EU kako bi se ostalo unutar postavljenih ciljeva o deficitu pokazali neuvjerljivima.

Zadnji opci štrajk u Belgiji zabilježen je 2005., ali tada ga je organizirao samo jedan sindikat. Kada se radi o zajednickom opcem štrajku triju najvecih sindikata u Belgiji, kao što je ovaj organiziran u ponedjeljak, posljednji je zabilježen prije gotovo dvadeset godina, 1993.


Podijeli: Facebook Twiter