Belfast: U neredima ozlijedeno 26 policajaca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dvadeset šest policajaca ozlijedeno je u još jednoj noci sukoba u Belfastu, u prigodi republikanskog marša u spomen na 9. kolovoza 1971., dan kada su u Sjevernoj Irskoj pocela uhicenja bez sudenja.

Petorica policajaca su hospitalizirana, izvijestila je policija u Belfastu, pošto su napadnuta ciglama, metalnim predmetima, petardama i pivskim kriglama iz obližnjeg puba.

Sukobi su izbili kada je više stotina prosvjednika pokušalo zaustaviti republikansku povorku u prosvjednom maršu protiv jedne od najpoznatijih i najviše osporavanih mjera u sjevernoirskom sukobu.

Ozlijedeno je i dvoje prolaznika a više automobila je zapaljeno. Policija je vodenim topovima i palicama pokušala rastjerati prosvjednike.

Još u srpnju su na ulicama Belfasta tijekom noci izbijali sukobi, takoder zbog napetosti izmedu dviju vjerskih zajednica.

Protestanti u Sjevernoj Irskoj svake godine vec tradicionalno organiziraju marševe od travnja do kolovoza. Vrhunac je smotra koja se održava 12. srpnja a obilježava pobjedu protestantskog kralja Vilima III. Oranskog nad njegovim katolickim protivnikom Jamesom II. 1690., koja je iz godine u godinu povod za sukobe.

U tridesetogodišnjem vjerskom sukobu u britanskoj pokrajini Sjevernoj Irskoj poginulo je 3500 ljudi. Mirovni ugovor potpisan 1998. omogucio je podjelu vlasti izmedu protestanata i katolika, ali sporadicni sukobi se još dogadaju. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter