Belasova "Volja" u Pet kula

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Izložbom "Volja" Davida Belasa, nagradenog na lanjskom Motovun artu, u galeriji Pet kula pocela je ovogodišnja motovunska izložbena sezona.

Svojevrsni Belasov portret verbalno je nastojao oslikati Marino Baldini koji vec duže vrijeme prati njegov rad, individualan, ali i u sklopu raznih udruga, projekata i manifestacija poput "Sedam dana stvaranja" te Udruge I.

Tema volje, zapravo slobodne volje, u ovom postavu ima tendenciju prema performansu kao Belasovom najcešcem izricaju. Belas dobro poznaje citav niz likovnih postupaka, stoga svaki njegov performans ima zacetak u crtežu, naglasio je Baldini.

Belas se može prilagoditi svakom prostoru bez odustajanja od onoga što želi ispricati, te u svim okolnostima inzistira na svojim razmišljanjima i volji bez obzira na umjetnicki i izlagacki prostor, rekao je Baldini. Podsjetio je da su upravo ovdje u Motovunu zaceti video art i performans u Hrvatskoj.

Središnji dio izložbe "Volja" je instalacija sastavljena od niza raznobojnih tanjurica, a njihova je kompozicija rezultat Belasove volje koja dolazi do izražaja u trenutku, neizmjerno kratkom vremenskom razmaku, koji odreduje akciju prije krajnjeg ishoda.

Nižuci tanjure, autor do presudnog trenutka, odredenog iskljucivo voljom, ne zna na koje ce mjesto položiti tanjur i tako odrediti konacan izgled instalacije koja je zapravo opredmeceni izraz njegove volje.

Performer Pino Josip Ivancic, pak, nastupio je kao eksponat. Dakle, pristao je da mu Belas djelomicno oduzme volju i da ga izloži te na taj nacin sudjeluje u ovom konceptu.

Nakon otvorenja izložbe u kinu Bauer predstavljen je film "Slobodna volja" Don Boba u kojem se autor bavi Davidom Belasom i objektima kojima on propituje slobodnu volju.


Podijeli: Facebook Twiter