Belanić: Hrvatskoj nedostaju ovakvi projekti


U subotu je s pripremama za trećeligašku sezonu krenula mlada momčad Istre 1961 pod dirigentskom palicom Željka Belanića, trenera s UEFA Pro licencom. Riječ je o stručnjaku koji je već 23 godine u tom poslu od kojih je sedam proveo u Zagrebu gdje je radio sa svim selekcijama, vodio mladu momčad te bio asistent Mili Petkoviću i Ćiri Blaževiću u radu sa seniorima.

Belanić je radio i kao instruktor u Krapinsko-zagorskoj županiji, jedno vrijeme trenirao Žminj, a posljednjih pet godina proveo je u Zürichu gdje je radio kao trener u Grasshopperu, da bi na poziv Igora Pamića stigao na "Drosinu" i preuzeo mladu momčad Istre 1961.

- Moja suradnja s Igorom je krenula dok sam bio u Zagrebu, kad su moje momčadi dolazile na turnire koje je on organizirao u Žminju - prisjetio se Željko Belanić. - Tu je on vidio na koji ja način radim s igračima, a pobliže smo se upoznali s nogometnim filozofijama i metodama rada kroz nogometnu akademiju pri HNS-u. Kad je Igor otišao u Pomorac, preuzeo sam mladu momčad Žminja i kod mene je Zvonko Pamić debitirao u Trećoj ligi, a u to smo vrijeme imali tri hrvatska reprezentativca u mlađim uzrastima, čime se nije mogao pohvaliti niti jedan trećeligaš. Surađivali smo potom i dok je Igor bio u Karlovcu, a onda sam ja otišao u Švicarsku gdje sam bio dijelom programa, četverogodišnjeg plana kojim su u Grasshopperu htjeli prekinuti dominaciju Basela. U tome smo uspjeli i naše četiri selekcije, U-14, U-15, U-16 i U-18, osvojile su naslov prvaka Švicarske.

Nakon pet godina boravka u Švicarskoj, stiglo je vrijeme za povratak u Hrvatsku.

- Hrvatskom nogometu nedostaju ovakvi projekti, ideja mi se učinila interesantnom jer smatram da, zajedno s Igorom, mogu određene stvari pomaknuti prema gore, donijeti neke nove metode rada, razmišljanja i nogometne filozofije - istaknuo je Belanić.

- Ovo je jako pozitivna stvar koja se trebala puno ranije dogoditi,  jer se izlaskom iz juniora stvara velika praznina među tim igračima i najčešće se oni gube u nižim ligama. Ovako kad imaš mladu momčad oni su uvijek pod kontrolom, radi se u kombinaciji i suradnji s prvom momčadi, igrači se svakodnevno prate i mislim da je to velika stvar za hrvatski nogomet. (Ivica CEROVAC)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter