Bela Tarr u Sarajevu pokreće prestižan filmski studij

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sarajevska filmska akademija koja djeluje pri privatnom Sveučilištu za znanost i tehnologiju, čije je sjedište u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, pokrenula je projekt pod nazivom Film Factory, koji predstavlja svojevrstan ekvivalent doktorskom studiju na području filma, a vodi ga čuveni mađarski redatelj Bela Tarr.

Predstavljajući u četvrtak u Sarajevu ovaj projekt, izvršna ravnateljica Sarajevske filmske akademije Emina Ganić rekla je da je osmišljen program kakav ne postoji niti na jednoj sličnoj obrazovnoj ustanovi na svijetu. Šesnaest odabranih studenata iz cijelog svijeta pohađa studij koji podrazumijeva teorijsku izobrazbu i praktičan rad pod nadzorom vodećih svjetskih filmskih stručnjaka.

Bela Tarr je pojasnio kako kroz teorijski dio talentirani kandidati, koji su prošli poseban odabir za pohađanje studija, imaju priliku vidjeti i analizirati najbolja filmska ostvarenja, a slijede praktične radionice u kojima će se učiti o specifičnim pristupima filmskih umjetnika.

"Na kraju programa oni će raditi svoje filmove s bosanskohercegovačkom filmskom ekipom", kazao je Tarr.

Među filmskim umjetnicima koji će se pojaviti kao predavači na Sarajevskoj filmskoj akademiji su redatelji Gus van Sant, Jim Jarmush, Aki Kaurismaki te brojni drugi. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter