Bela Tarr predsjednik žirija 20. SFF-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik žirija koji će odlučivati o najboljem igranom filmu jubilarnog 20. izdanja Sarajevo Film Festivala (SFF) bit će mađarski redatelj Bela Tarr, priopćeno je u petak iz direkcije te najznačajnije regionalne filmske smotre koja će ove godine biti održana od 15. do 23. kolovoza.

Belu Tarra iz SFF-a opisuju kao jednog od najznačajnijih filmskih redatelja današnjice te podsjećaju da je on angažiran i kao predavač filmske režije na jednom privatnom sveučilištu u Sarajevu.

Tarr se filmom počeo baviti kad mu je bilo tek 16 godina, a svoj prvi dugometražni film pod nazivom "Family nest" režirao je s 22 godine. Zajedno s filmovima "The Outsider" iz 1981. godine i "The Prefab People" iz 1982. to predstavlja prvu fazu opusa Bele Tarra, karakterističnu po problematiziranju društva i po dokumentarističkom stilu.

Njegova televizijska adaptacija Shakespeareovog "Macbetha" iz 1982., koju je snimio u samo dva kadra, najavila je promjenu i novu fazu u njegovom kreativnom radu.

Sredinom 1980-ih, počeo je surađivati s piscem Lászlóm Krasznahorakijem, čiji su radovi poslužili kao osnova za Tarrove filmove Damnation te remek-djelo "Satan's Tango" i "Wercmeister Harmonies" po kojima je i postao najpoznatiji.

Filmski svijet Tarra smatra jednim od najoriginalnijih i najprestižnijih suvremenih svjetskih autora, a njegovi filmovi imaju snažan utjecaj na mlađu generaciju filmskih autora kao što su Gus Van Sant i Jim Jarmusch. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter