Bekim Sejranovic o svojim romanima i putovanjima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U umaškoj Gradskoj knjižnici u cetvrtak je organizirana zanimljiva književno-filmska vecer na kojoj je pred mnogobrojnom publikom gostovao pisac i prevoditelj Bekim Sejranovic.

Rodom je iz Bosne i Hercegovine, a živi u norveškom Oslu. Predstavio je svoj najnoviji roman "Ljepši kraj", a ujedno je projiciran i trailer dokumentarnog filma "From Tokyo to Morava River" o otkacenom putovanju koje su poduzeli Sejranovic, jedan Norvežanin i Japanac.

Junak njegovog posljednjeg romana je mladic koji pati od izgubljenosti, koji nigdje ne nalazi mjesto, pa mu i ljubavni promašaji - što je znacajan dio price - padaju tim teže. Tu ljubavna veza funkcionira kao ono jedino što junaka drži na nekom mjestu i utemeljuje u društvo, a sve ostalo je lutanje i osamljenost.

U tom ljubavnom Sejranovicev se junak zna doimati i kao fatalisticki, patetican lik, narocito na pocetku romana kad razmišlja o samoubojstvu, no - ako je ponegdje i patetik - on ne izgleda papirnato, nego kao živ covjek. Roman je u nekoj mjeri i autobiografski, a takav je i njegov prethodni "Nigdje, niotkuda", moglo se cuti na književnoj veceri.

Kako je istaknuo ravnatelj Gradske knjižnice Neven Ušumovic, Sejranovic, strastveni pisac koji puno putuje, prevodi s norveškog na hrvatski jezik. Roden je 1972. u Brckom, 1985. preselio se u Rijeku gdje je pohadao pomorsku školu i studirao kroatistiku.

Od 1993. živi u norveškoj metropoli, gdje je magistrirao južnoslavensku književnost. S norveškog je preveo djela Ingvara Ambjornsena i Froda Gryttena, a priredio je i preveo antologiju norveške kratke price "Veliki pusti krajolik".

Autor je studije "Modernizam u romanu 'Isušena kaljuža'" Janka Polica Kamova i knjige kratkih prica "Fasung". Za roman "Nigdje, niotkuda", objavljen 2008., dobio je prestižnu nagradu Meša Selimovic koja se dodjeljuje za najbolji roman objavljen na podrucju Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

Ovo mu je u Mjesecu hrvatske knjige bilo jedino gostovanje u Istri, u koju je došao s jedne manifestacije u Ljubljani na kojoj ovih dana sudjeluje. Medu publikom tražila se stolica više.

Sljedeci dogadaj u sklopu Mjeseca hrvatske knjige u Umagu bit ce 8. studenog, kada ce se u 12 sati predstaviti medu mladom publikom popularna spisateljica Desa Muck.


Podijeli: Facebook Twiter