Bejahad: Židovska kulturna scena prvi puta u Puli

Ana Rucner nastupa na otvaranju Bejahada
Ana Rucner nastupa na otvaranju Bejahada

Manifestacija Bejahad Židovske kulturne scene ove se godine prvi put održava u Puli. Svečano otvaranje je večeras u 20.30 sati u hotelu Park Plaza Histria, a program Bejahada trajat će do 1. rujna.

Bejahad znači zajedno, a budući da se održava već 13 godina, manifestacija će u Puli, po židovskom običaju, proslaviti svoju punoljetnost ili bar micvu. Što je to Bejahad te kako je nastao, upitali smo Vladimira Šalomona, jednog od osnivača Židovske kulturne scene.

- Nakon raspada Jugoslavije dolazi do dezintegracije Saveza jevrejskih općina i stvara se pet novih saveza s malim brojem članova, što ugrožava mogućnost njihovog rada. Stoga sam došao na ideju da se jedanput godišnje ponovo susretnu Židovi bivše države i da tako pokušamo nastaviti dosadašnja stogodišnja zajedništva generacija, ali i da na taj način pokušamo jačati židovski kulturni identitet kod preostalih Židova ovih prostora. Jedanput godišnje se susretnemo na obali Jadrana u sklopu jednog jednotjednog festivala koji smo nazvali Bejahad, što znači zajedno. Na njemu se okupi od 250 do 300 Židova i njihovih prijatelja s ovih prostora, kaže Šalomon.

Budući da manifestacija slavi svoju punoljetnost, Šalomon objašnjava da su odlučili promijeniti lokaciju i za bar micvu su odabrali Pulu.

- U svim dosadašnjim mjestima u kojima smo bili, mada se radi o ekstra klasama u turističkom smislu, nismo imali dovoljno kapaciteta da razvijemo ovakvu veliku kulturnu manifestaciju. Pula je prvo mjesto gdje zaista možemo manifestaciju organizirati u punom obimu. Prvi put ćemo na Bejahadu imat mogućnost da organiziramo čak šest izložbi - jedan dio njih u gradu, a drugi van centra. Siguran sam da je Pula pun pogodak, a imat ćemo i puno Židova i njihovih gostiju sa svih strana svijeta - od Kanade do Australije, kazao je Šalomon. (Boris VINCEK)

Otvaranje uz koncert Ane Rucner

Što se tiče programa, glazbeni dio počinje večerašnjim koncertom Ane Rucner u 22 sata u hotelu Histria. Sljedeći je koncert Amire Medunjanin "Sevdah - bosanski bluz", koji je na programu u Histriji u ponedjeljak u 22.30 sati. Koncert Alene Beave iz Luksemburga će na violini koju je izradio Stradivari svirati u utorak u 21.30 sati u Domu hrvatskih branitelja. U srijedu će Istranka Radojka Šverko u Histriji izvoditi songove Alfija Kabilja s početkom u 21.30 sati, dok će kruna koncertnih zbivanja biti koncert na pulskom Forumu u subotu 1. rujna u 22 sata, kada će nastupati Timna Brauer i Elias Meiri bend.

Što se izložbi tiče, ona Oskara Hermana bit će otvorena u Muzeju suvremene umjetnosti Istre u ponedjeljak u 20.45 sati, a izložba Tonija Franovića također u ponedjeljak u 22.15 sati u galeriji Motika. U utorakće u galeriji Cvajner u 20.45 sati biti otvorena izložba izvrsnog fotografa Edwarda Serota. Važno je i istaknuti izložbu jednog od najvećih svjetskih industrijskih dizajnera Dana Reisngera u novom prostoru MSUI-ja na Verudeli u četvrtak u 11.30 sati.


Podijeli: Facebook Twiter