Bejahad prvi put u Puli


Manifestacija Bejahad - židovska kulturna scena predstavljena je na konferenciji za novinare u hotelu Park Plaza Histria, na kojoj je najavljen program 13. izdanja Bejahada, koji će se po prvi put održavati u Puli, i to od 26. kolovoza do 1. rujna.

Konferenciju za novinare vodio je Drago Pilsel, voditelj službe za odnose s javnošću, a o programu i povijesti Bejahada govorili su Vladimir Šalamon, Gorka Ostojić Cvajner, Predrag Matvejević i Sanja Cinkopan Korotaj.

- Mi smo 1995. godine došli na ideju da ponovo homogeniziramo zajednicu Židova iz država bivše Jugoslavije, a prve smo susrete održavali u inozemstvu. Bejahad smo u Hrvatskoj organizirali u Supetru, Hvaru i Opatiji, a ove se godine prvi put nalazimo u Puli. Sada je to zrela i punoljetna manifestacija koja slavi svoj Bar Mitzva, a u ovih 12 godina imali smo veliki broj programa s kojima smo htjeli ojačati židovski kulturni identitet. Valja naglasiti i da mi nemamo samo taj identitet već i identitet svih onih mjesta gdje živimo i radimo, kazao je Direktor Bejahada Vladimir Šalomon.

Pilsel je dodao da Bejahad (što na židovskom znači zajedno) uključuje i prijatelje drugih vjera i kultura te da se snaga tog zajedništva vidi u svakoj stavci programa.

Predrag Matvejević je pokušao dati odgovor na pitanje kako situirati jedan ovakav pokret kao što je Bejahad u ono što nazivamo evropskom kulturom.

- Za Istru bih volio reći dvije stvari - da je strašno propatila tijekom Drugog svjetskog rata te da je u Domovinskom ratu uspjela ostati čista. Mislim da će Bejahad za Istru biti jedan ispit i jedan doprinos, kazao je Matvejević.

S njim se složila Gorka Ostojić Cvajner, ravnateljica Muzeja suvremene umjetnosti Istre, koja je ustvrdila da se Istra s tako vrijednim programom zasigurno može nositi te je izrazila želju da sva iskustva dosadašnjih Bejahada postanu i iskustva Puljana i njihovih gostiju. Na to se nadovezala Sanja Cinkopan Korotaj, direktorica Turističke zajednice grada Pule koja je kaza da je Bejahad program kojeg vrijedi podržati i financijski i logistički.

Šalomon je potom izdvojio najsvjetlije točke programa koji će se odvijati u hotelu Park Plaza Histria, na pulskom Forumu i u Domu hrvatskih branitelja. Naglasio je da će na otvaranju 26. kolovoza u Histriji u 19 sati biti prisutan i David Albahari koji će manifestaciju službeno i otvoriti. Potom je istaknuo promociju knjige "Normalizacija Balkana", na programu 27. kolovoza u 18 sati i koncert Amire Medunjanin "Sevdah - bosanski bluz" u 22.30 sati također u Histriji.

Šalomon je govorio i o programima Kulturom do zajedništva, Yom Israel te Projektima iz zajednica ex Jugoslavije za koji se raspisuje natječaj. Godišnje se na natječaj prijavljuje 30 do 40 programa, a stručna komisija odabire osam do deset njih za Bejahad. Projekti iz zajednica ex Jugoslavije bit će predstavljeni 28 i 29. kolovoza. Koncert violinistice Alene Beave koja ima čast svirati Stradivarija na redu je 28. kolovoza u 21.30 sati u Domu hrvatskih branitelja, dok će Radojka Šverko u pratnji Vladimira Babina 29. kolovoza u 21.30 sati izvoditi songove i šansone Alfija Kabilja. U danu posvećenom Izraelu, dakle 30. kolovoza, Šalomon je istaknuo izložbu Dana Reisingera iz Tel Aviva, jednog od najvećih industrijskih dizajnera svijeta koja će biti otvorena u Studiju MSUI-a u 11.30 sati. Koncert za kraj Bejahada održat će Timna Brauer i Elias Meiri band 1. rujna u 22 sata na pulskom Forumu. (Boris VINCEK, snimio Manuel ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter