Bejahad: Izložba Dana Reisingera u Studiju MSUI-ja

Izložba Dana Reisingera u galeriji hotela Palma na Verudeli (D. ŠTIFANIĆ)
Izložba Dana Reisingera u galeriji hotela Palma na Verudeli (D. ŠTIFANIĆ)

Izložba poznatog izraelskog dizajnera Dana Reisingera otvorena je u galeriji hotela Palma na Verudeli u sklopu Bejahada, Dana židovske kulture u Puli. Izložbu su otvorile ravnateljica Muzeja suvremene umjetnosti Istre Gorka Ostojić Cvajner i izvršna direktorica zavoda za kreativnu produkciju Emzin iz Ljubljane Jasna Rackov.

Reisinger je rođen u Kanjiži (Srbija) i slovi za jednog od najuspješnijih izraelskih grafičkih dizajnera koji je izradio tri medalje izraelskih obrambenih snaga (IDF). Rođen je u obitelji slikara i dekoratera koji su poslovali širom Austro-Ugarske i na Balkanu. Većina članova njegove obitelji je stradala u Holokaustu te se, dok je još bio dječak, priključio Pionirskoj partizanskoj brigadi.

Godine 1949. s majkom je emigrirao u Izrael, a već kao 16-godišnjak primljen je na Bezalel Academy od Art an design u Jeruzalemu. Jedno je vrijeme radio umjetničke knjige i publikacije, zatim putovao i studirao u Europi, izrađivao plakate, a naknadno otvara atelje u Tel Avivu i Giv'atayimu, gdje i danas živi. Izlagao je na brojnim međunarodnim izložbama.

Bavi se uglavnom plakatima društvene, političke i kulturne tematike, uz kalendare, ambalažu i logotipe, koji su okosnica njegovog rada. Na njegov stil utjecali su minimalisti, konstruktivisti i humoristi, a prema autorovim riječima, njegov najveći doprinos je proširivanje vizualnih i komunikacijskih mogućnosti slova hebrejskog pisma kroz simbole i logotipe koje je kreirao. Izložba se može razgledati do 2. rujna. (V. ŠILIPETAR)


Podijeli: Facebook Twiter