Bejahad: Herojsko doba La Benevolencije

Jakob Finci, vrijedni aktivist sarajevske i bosanske židovske zajednice (Z. A.)
Jakob Finci, vrijedni aktivist sarajevske i bosanske židovske zajednice (Z. A.)

O 120 godina dugoj povijesti i aktivnostima kulturno-prosvjetno-humanitarnog društva "La Benevolencija" iz Sarajeva, najstarijem društvu te vrste u Bosni i Hercegovini i regiji, danas je u sklopu manifestacije Židovske kulturne scene Bejahad govorio Jakob Finci, vrijedni aktivist sarajevske i bosanske židovske zajednice i donedavni veleposlanik Bosne i Hercegovine u Švicarskoj. La Benevolencija je osnovana 1892. godine, kada je grupa sefardskih Židova odlučila osnovati društvo koje će stipendirati mlade talentirane studente i židovske učenike, da bi idućih godina postupno stasao u vrlo aktivno kulturno društvo.

- Čitav niz liječnika i odvjetnika bili su bečki i praški studenti tako da je tada stvorena prva bosanska inteligencija, kazao je Finci. Kasnih 30-ih godina La Benevolencija je značajno financijski i moralno ojačala, postavši krovna organizacija za sve židovske aktivnosti u Bosni i šire. Dolaskom nacista 1941. društvo prestaje s radom, da bi 1990. godine obnovilo svoj humanitarni rad i kulturne aktivnosti.

Prema riječima Fincija, ratno razdoblje od 1992. do 1995. bilo je herojsko doba La Benevolencije u Bosni, a posebno u Sarajevu, za čije je trogodišnje opsade ubijeno 12.000 ljudi. Tada su se u sarajevskoj sinagogi i jevrejskoj općini angažirali ljudi različitih nacija i vjera te pomagali svakom tko je zatražio pomoć. Uz radiovezu s cijelim svijetom, djelovala je ambulanta, kuhinja, tri ljekarne (svi su u gradu znali da ako tu nema traženog lijeka, neće ga biti u cijelom Sarajevu), a o tome govori i prikazani desetominutni film Wolfganga Elsa "Preživjeti u Sarajevu - prijateljstvo u vrijeme rata".

Zadnjih godina La Benevolencija je organizirala poslovne tečajeve, nakon kojih se uspjelo zaposliti 3.000 ljudi, a sada joj je glavni humanitarni zadatak briga o starijim ljudima svih nacionalnosti. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter