Bejahad: Balkan je u psihijatrijskoj situaciji

Profesori Mahmtućehajić, Bjelić, Savić i Banac (Z. ANGELESKI)
Profesori Mahmtućehajić, Bjelić, Savić i Banac (Z. ANGELESKI)

Knjiga profesora kriminologije dr. Dušana Bjelića "Normalizacija Balkana: geopolitika psihoanalize i psihijatrije", zasad objavljena samo na engleskom jeziku, bila je povod raspravi o normalizaciji Balkana u kojoj su jučer u hotelu Park Plaza Histria u sklopu manifestacije Bejahada Židovske kulturne scene, osim autora knjige, sudjelovali fizičar, politički i filozofski esejist dr. Rusmir Mahmutćehajić, filozof dr. Obrad Savić i povjesničar dr. Ivo Banac.

Ustvrdivši da postoji paralela između židovskog i balkanskog identiteta, dr. Bjelić je kazao da su to identiteti koji su fizički u Europi, a zapravo nisu prihvaćeni kao Europljani.

- Ako je netko Francuz, onda je Francuz i ne mora dokazivati da je Europljanin. Ali, ako ste bili Jevrej u 19. stoljeću, kao što je bio Freud, ili ako ste Balkanac danas, vi niste rođeni Europljanin već treba dokazati da ste Europljanin; vi se trebate normalizirati ne bi li postali članom te zajednice koja definira ono što je normalnost. Balkan je danas u jednoj psihijatrijskoj situaciji, kazao je Bjelić.

Podsjetio je na tragičnu situaciju 90-ih godina, kada su dva srpska psihijatra Rašković i Karadžić koristili psihoanalitički diskurs za političke svrhe. Rašković je izjavio da su Srbi lud narod jer im se ne dozvoljava ljubav prema srpskoj naciji. Trebao im je psihijatar da ih vodi kroz ludilo da bi došli do normalne situacije, a ta se smatrala onom koja mora razriješiti etničke veze s ostalim etničkim grupama, što je onda vodilo u etničko čišćenje.

Mehmetćehajić je u nastavku kazao da našu sadašnjost određuju ubrzane migracije stanovništva u cijelom svijetu; urbanizacija zbog koje prvi put u povijesti čovječanstva većina živi u gradovima te blizak odnos pripadnika različitih religija i kultura. Danas, tvrdi on, ne postoji nikakvo homogeno muslimanstvo, pravoslavlje ili katoličanstvo i da interreligijski dijalog postaje presudan za razumijevanje sebe samih.

Govoreći o deficitu kulture sjećanja malih kultura na Balkanu, Obrad Savić kazao je da sada postoje tri, četiri istine o Srebrenici - srpska, bosanska, hrvatska i ona međunarodnog suda.

- Odgovor na pitanje gdje je istina mora biti hrabar. Mi ne možemo istinu o empirijskim događajima u povijesti očekivati od nacionalnih narativa. Jedino se može nadati i sanjati da će se stvoriti jedan međunarodni narativ koji neće ići iz etničko-nacionalnog nego iz pravnog diskursa; da pravo postane mjesto presude o povijesnim događajima. To je užasno važno, kaže Savić.

Prema mišljenju povjesničara Ive Banca, ukoliko normalizacija podrazumijeva stvaranje etničkih država koje onda ulaze u Europu nacionalnih država, onda se, nažalost, može zaključiti da taj proces nije gotov i da se mogu predvidjeti sukobljavanja u Bosni i Hercegovini, možda i u Makedoniji. Ideju koju bi trebalo zagovarati je neka vrsta kontranormalizacije koja, ne samo ovdje, nego i u zapadnoj Europi, podrazumijeva prihvaćanje pluralnosti unutar određenih politija.

- Odgovor na pitanje zašto je samo grčki dio Cipra prihvaćen kao član Europske unije, a ne čitav Cipar, važan je za čitavu europsku budućnost, zaključio je Banac. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter