Begonije - ljepotice žarkih boja

Obilno ih zalijevajte, ali izbjegavajte prskanje lišća (Cvijet.info)
Obilno ih zalijevajte, ali izbjegavajte prskanje lišća (Cvijet.info)

Kako se na tržištu pojavljuju novi hibridi begonija, ovaj cvijet postaje sve popularniji i traženiji, kako kao ukras stana, tako i balkona odnosno okućnice. To prvenstveno može zahvaliti i širokoj paleti živih i intenzivnih boja, pa se begonije mogu kupiti od onih nježnih bijelih ili narančastih do izrazito crvenih, žutih pa i lila.

Mnogi ih vole i zato što nisu jako zahtjevne, treba znati tek nekoliko osnovnih pravila i njih se pridržavati, sve ostalo učinit će one same. Budući da je riječ o tropskim biljkama, begonije vole sunce, pa je najvažnije posaditi ih na sunčanu stranu.

Sada je pravo vrijeme za njihovu sadnju. Kako veli cvjećarka Marija Čitar, pažljivo ih izvadite iz posudica u kojima ste ih kupili, nježno im rastresite korijenje, pa ih položite u posudu ili zemlju koju ste prethodno obogatili prigodnim gnojivom.

Evo još nekoliko korisnih informacija o ovom lijepom cvijeću. Begonije se dijele u dvije velike grupe: lisnate (Begonia rex – carska begonija, Begonia corallina, Begonia metallica…), koje se uzgajaju zbog lijepog dekorativnog lišća, i cvjetne (Begonia semperflorens – prikladna i za uzgoj u vrtu, Begonia Gloire de Lorraine  koja cvate tokom cijele godine, krupnocvjetna Begonia tuberhybrida ili gomoljasta begonija).

Sve begonije imaju osjetljive, vodenaste listove, metalnog sjaja. Lisnate begonije ne podnose jako sunce, a od cvjetnih se na punom suncu uzgaja samo Begonia semperflorens. Ovo cvijeće inače traži obilno zalijevanje pri čemu treba izbjegavati prskanje lišća, osjetljive su na hladnoću. Razmnožaju se sjemenom, reznicama, lišćem ili gomoljem što ovisi o vrsti. (Vesna MEDVEDEC)

 

 


Podijeli: Facebook Twiter