Bečka filharmonija u spomen na Franju Ferdinanda

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

  

Bečka filharmonija će 28. lipnja 2014. u Sarajevu održati u koncert kojim će obilježiti stogodišnjicu ubojstva nadvojvode Franje Ferdinanda, koje je potaknulo Prvi svjetski rat (1914.-1918.). 

Šef orkestra Franz Welser-Moest ravnat će koncertom, a na njemu će sudjelovati i zbor bosanskohercegovačkog Narodnog kazališta. 

Orkestar, grad Sarajevo i televizijski partneri ne žele se samo podsjetiti na tu povijesnu tragediju iz 1914., već i obilježiti nastanak nove Europe i novog stoljeća, objašnjava Bečka filharmonija u priopćenju.

Realizacija koncerta povjerena je javnim televizijama Bosne i Hercegovine (BHRT), Francuske (France Televisions) i Njemačke (ZDF). 

Koncert će se održati u sarajevskoj gradskoj vijećnici, najljepšoj građevini iz razdoblja austrougarske vladavine u BiH izgrađenoj u pseudomaurskom stilu. Zgrada, simbol Sarajeva, teško je oštećena u ratu 1992. godine, a obnova je završena lani. 

Nadvojvodu Franju Ferdinanda, nasljednika austrougarskog prijestolja, ubio je u Sarajevu 28. lipnja 1914. srpski student Gavrilo Princip, pripadnik nacionalističke organizacije Mlada Bosna, a atentat je bio povod za početak Prvog svjetskog rata. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter