Beč: Opernball najavljen za 27. veljače

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tradicionalni bal u Bečkoj državnoj operi Opernball, koji okuplja austrijske uglednike iz političkog, gospodarskog i kulturnog života te njihove goste iz inozemstva, održat će se 27. veljače, objavili su organizatori na konferenciji za novinare u utorak u Beču.

"Bal balova ili bal Republike", kako nazivaju tu kulturnu priredbu, spada među najvažnije kulturne događaje u Beču, a održava se pod pokroviteljstvom austrijskog predsjednika Heinza Fischera.

Bal u Bečkoj državnoj operi uz fanfare, austrijsku i europsku himnu otvorit će mimohod 180 debitanata, mladih parova iz Austrije i inozemstva te baletni ansambl Bečke državne opere, uglavnom Straussovim djelima i valcerom "Na lijepom plavom Dunavu".

Prema riječima direktora te operne kuće Dominiquea Meyera, na balu se očekuje oko 7.000 posjetitelja i ulaznice su već odavno rasprodane.

Bečka tradicija održavanja bala seže u aristokratsko doba s početka 19. stoljeća. Danas je bal stvar prestiža pa ga ne propuštaju bogati i slavni iz svih dijelova svijeta.

Kako je rekla voditeljica Desiree Treichl-Stuergkh, prije sedam godina preuzela je organizaciju bala kada je počela gospodarska kriza i unatoč krizi bal je bio rasprodan. Izrazila je nadu da će nakon teških kriznih sedam godina nastupiti oporavak.

Direktor Meyer posebice je istaknuo da na bal dolazi doživjeti čar svečanog otvorenja i nastup mladih umjetnika.

Od raskošnog i glamuroznog bala u Bečkoj državnoj operi organizatori očekuju zaradu od oko 1,1 milijun eura. Najjeftinija ulaznica stoji 250 eura, a najskuplja loža više od 18 tisuća eura.

Svečano otvorenje Opernballa izravno će prenositi Austrijska radiotelevizija (ÖRF).

Prema riječima direktora Meyera, prošle godine je otvorenje pratilo 1,5 milijuna gledatelja u Austriji te 1,4 milijuna gledatelja u Njemačkoj. "Međunarodni interes za bal je velik i on je postao platforma za kulturu u Beču", rekao je Meyer. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter