Beč očekuje vrhunac vodenog vala

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Beč u srijedu očekuje vrhunac vodenog vala, gradovima uzvodno od austrijske prijestolnice i dalje prijete poplave zbog visokog vodostaja Dunava, a u Njemačkoj su ugroženi gradovi na istoku zemlje.

Dijelovi područja uz rijeku Dunav u Beču od utorka su djelomično pod vodom, kao i neki restorani smješteni uz rijeku u austrijskom glavnom gradu.

Plovidba Dunavom i dalje je zabranjena.

Osamdeset kilometara uzvodno od Beča, brana prijeti popuštanjem u blizini grada Kremsa u srijedu ujutro, kazali su vatrogasci. U opasnosti su četiri sela, dok je 2.000 osoba spremno na evakuaciju.

U Greinu u Gornjoj Austriji maksimalni vodostaj dosegnut je u noći na srijedu, te je počeo padati. "Bili smo četrnaest centimetara daleko od katastrofe", kazao je gradonačelnik.

Na zapadu Austrije, u regijama Vorarlberg, Tirol i Salzburg, voda se počela povlačiti te su započela ispumpavanja podruma, željeznički promet je ponovno uspostavljen a neke ceste otvorene za promet. Vlakovi na prijelazu Brenner prometuju od utorka navečer.

Od početka vodenog vala, u Austriji su zabilježene dvije žrtve i dvije nestale osobe.

Na istoku Njemačke stanje je i dalje napeto, jer su neki gradovi i dalje ugroženi mogućnošću poplava.

U Dresdenu stotinjak je osoba evakuirano iz predostrožnosti. Razina Elbe dosegla je u srijedu ujutro 8,27 metara, a za zadnje poplave 2002. razina je bila dosegla 9,40 m.

Stanje je kritično i u Leipzigu, Dessauu, Magdeburgu i Bitterfeldu, gdje brana prijeti popuštanjem.

S druge strane, stanje u Bavarskoj se poboljšava, posebno u Passauu, uz austrijsku granicu, gdje se spajaju Dunav, Inn i Ilz. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter