Beč: Izložba hrvatske turističke arhitekture

Arhitektura sedamdesetih na Jadranu odlikuje se izrazito modernim urbanističkim pristupom (Foto (C)eSeL.at.)
Arhitektura sedamdesetih na Jadranu odlikuje se izrazito modernim urbanističkim pristupom (Foto (C)eSeL.at.)

U bečkom kulturnom centru posvećenom arhitekturi i urbanizmu otvorena je izložba "Odmor nakon pada" koja propituje turizam u socijalizmu i nakon njega kroz transformacije hotelske arhitekture na hrvatskoj obali Jadrana, priopćuju iz porečke turističke tvrtke Valamar Riviera. Austrijskoj javnosti predstavljeni su neki od najuspjelijih primjera modernističke turističke arhitekture u Hrvatskoj šezdesetih i sedamdesetih godina. Kustos izložbe je austrijski arhitekt Michael Zinganel, a jedan od pokrovitelja je Valamar Riviera.

Izložba u bečkom Architekturzentrumu predstavlja niz vrijednih djela hrvatske turističke arhitekturne baštine poput porečkog hotela Kristal - današnji hotel Valamar Crystal, hotela  Rubin - današnji hotel Valamar Rubin, odnosno dubrovačkih hotela President - današnji hotel Valamar Dubrovnik President i hotela Plakir - današnji hotel Valamar Lacroma Dubrovnik.

Na izložbi se posebno ističe maketa porečkog hotela Kristal, inače jednog od pet porečkih projekata istaknutog arhitekta Julija De Luce realiziranih od 1968. do 1979. godine. De Luca je na Svjetskom bijenalu arhitekture u Sao Paulu 1973. za projekt hotela Kristal nagrađen počasnom diplomom. Hotel Kristal, koji danas posluje pod imenom Valamar Crystal, temeljito je obnovljen 2007. godine pri čemu je velika pažnja posvećena očuvanju njegove izvorne arhitekture.

- Kao austrijski povjesničar arhitekture, primjećujem znatnu razliku između objekata građenih šezdesetih i sedamdesetih godina u našem alpskom turizmu i onih na hrvatskom Jadranu, koji se odlikuju izrazito modernim urbanističkim pristupom, arhitekturom i unutrašnjim uređenjem. Bilo je to sjajno doba arhitekture, kad su stvarani prostori svjetske razine, koje svakako treba sačuvati kao dio hrvatske kulturne baštine, istaknuo je na otvorenju izložbe kustos Michael Zinganel.

- Zadovoljstvo nam je što smo mogli podržati izložbu koja austrijskoj i međunarodnoj javnosti predstavlja vrijedna djela hrvatske baštine te kritički propituje odnos turističke arhitekture, prostora i društva kroz vrijeme, o čemu i Valamar uvijek pažljivo promišlja prilikom renovacije ili rekonstrukcije ovakvih objekata. Važno je naći ravnotežu između poštovanja i očuvanja baštine te današnjih potreba i zahtjeva gostiju i tržišta, što je u osnovi zajednički cilj kvalitetne arhitekture i investitora, izjavila je Ivana Budin Arhanić, potpredsjednica za poslovni razvoj, strateško upravljanje i korporativne poslove Valamar Riviere.

Kako ističu u Valamar Rivieri, izložba u Architekturzentrumu jedan je u nizu iznimnih kulturnih i umjetničkih programa koje podržavaju. Među njima se posebno ističu Slikarska kolonija koju Valamar tradicionalno podupire još od 1983. godine, kao i projekt "Umjetnik na odmoru" u Valamaru, u sklopu kojeg su u protekle tri godine u Hrvatskoj boravili  neki od najvećih svjetskih avangardnih umjetnika. (B. BAN)

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter