Bebu raskomadao divlji pas dingo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dvomjesecnu Azariu Chamberlain, nestalu prije više od trideset godina u australskoj pustinji, nisu ubili roditelji vec ju je odnio i rastrgao dingo.

Slucaj koji je podigao veliku medijsku prašinu, a po kojem je snimljen i holivudski filmski hit "Plac u tami", konacno je dobio sudski epilog. Nakon što su ponovno pomno pregledani svi prikupljeni dokazi, a posebice nakon, kako izvješcuju australski mediji, dramaticnog i emotivno nabijenog svjedocenja vještakinje sudske medicine Elizabeth Morris, sudsko vijece donijelo je konacnu odluku.

"Azaria je preminula u Uluru, 17. kolovoza 1980. godine, nakon što ju je napao dingo. Cinjenice i novi dokazi koji to potkrepljuju su jasni i iskljucuju bilo kakvu drugu pretpostavku"", izjavila je sudu vještakinja, ne dajuci prostora bilo kakvim daljnjim sumnjama u njezin vještacki nalaz.

Kako navode australski mediji, njezino svjedocenje bilo je prepuno emocija i suosjecanja s roditeljima Lindy i Michael Chamberlainom koji su na tako tragican nacin prije 32 godine izgubili bebu.

Azarijin slucaj predstavlja nevjerojatan sudski predmet koji se pratio diljem svijeta, a sve je pocelo kada je obitelj Chamberlain u kolovozu 1980. godine odlucila nekoliko dana kampirati blizu Ayers Rocka, poznatog australskog prirodnog fenomena i izletišta. Azaria je tada ima tek devet tjedana, a osim nje, roditelji su poveli i njezinu bracu.



Navecer, 17. kolovoza dok su bezbrižno bili okupljeni oko logorske vatre culi su nešto što je slicilo placu. Lindy je odmah pojurila prema šatoru gdje je pustila usnulu bebu, no tada se smrznula...dijete je nestalo! U prvi mah pomislili su da ju je netko oteo, a tada, na opce zaprepaštenje, Lindy okupljenima izjavljuje "možda ju je zgrabio dingo...možda se radi o životinji koju su na tom podrucju vec vidjeli i drugi turisti." Majcin zakljucak tada se svima ucinio izrazito cudnim i nitko joj nije povjerovao.

Bracni par je, nakon provedene istrage prepune grešaka, optužen, a nesretna majka je za ubojstvo kceri na koncu osudena na doživotni zatvor. Za suca je ona ubila kcer, a prica o dingu je po njemu bila cista izmišljotina. Lindy je završila iza rešetaka i tamo bi zauvijek ostala da se nešto slucajno nije dogodilo.

Tražeci 1986. godine izgubljenog planinara na podrucju Ayers Rocka jedan od rendžera ukljucenih u potragu naletio je na brlog dinga u kojem je pronašao djecju tuticu identicnu onoj koju je nosila Azaria. Pronalazak tutice pokazao se kljucnim dokazom majcine nevinosti zahvaljujuci kojem je puštena na slobodu. Oslobodena je svih optužbi, no i dalje se u dokumentaciji slucaja službeno navodilo da je "uzrok smrti neutvrden."



Azarijini roditelji, koji su se u meduvremenu razveli, nisu se s time mogli pomiriti vec su željeli istjerati stvari na cistac. U meduvremenu su u više navrata zabilježeni pokušaji napada dinga na djecu što je bilo u suprotnosti sa izjavama niza strucnjaka koji su tvrdili da te životinje ne predstavljaju opasnost za ljude.

Roditelji su, ne mireci se sa situacijom, zatražili od suda da ponovno otvori slucaj što je u prosincu 2011. godine i ucinjeno, a sada i presudeno. Formalni akt koji otklanja bilo kakvu sumlju, ali ne i roditeljsku bol. (Šarlota BRNCIC/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter