Bebic: Svi smo Abrahamovi sinovi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Peto plenarno zasjedanje Parlamentarne skupštine Mediterana (PAM), prvo na kojem je Hrvatska bila predstavljena na razini predsjednika Sabora, završena je u subotu u Rabatu izborom novih celnih ljudi toga tijela. Za predsjednika PAM-a izabran je egipatski zastupnik Muhamed Abu El Enein, a za cetvoricu njegovih potpredsjednika francuski, tuniški, izraelski i palestinski predstavnici.

Izbor clanova Knesseta i palestinskog parlamenta za potpredsjednike PAM-a "predstavlja novi kvalitativan pomak u suradnji i ocito je da je PAM našao svoje opravdanje kao forum za prevladavanje animoziteta na ovim prostorima", rekao je u kratkoj izjavi nakon završetka skupa predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebic.

"Hrvatska je po svom geografskom položaju i sredozemna i podunavska i srednjoeuropska zemlja, i ta razlicitost cini je poveznicom izmedu regija", rekao je predsjednik Hrvatskog sabora. "Tako je Mediteran, kao dom razlicitih naroda, i kolijevka triju monoteistickih religija, prostor prožimanja i susreta razlicitog", dodao je. "Svi smo mi sinovi Ismailovi i sinovi Izakovi, svi smo mi Abrahamovi sinovi", rekao je Bebic i pozvao da vodeni tom mišlju prevladamo sve sukobe.

Izaslanici zemalja clanica PAM-a dva su dana raspravljali o politickoj i sigurnosnoj te o gospodarsko-socijalnoj i ekološkoj suradnji s naglaskom na klimatskim promjenama, izvorima vode i energije.

Prva sjednica PAM-a održana je u rujnu 2006. u jordanskome glavnome gradu Amanu, cime je uspostavljena prva istinski mediteranska politicka ustanova. Misija PAM-a je osigurati središnju ulogu Mediterana, koji je kolijevka razlicitih kultura i vjeroispovijesti, a još i danas veliko središte kulturne i gospodarske razmjene.

U obracanju na 5. plenarnoj sjednici PAM-a, Bebic je istaknuo da je temeljna zadaca te organizacije "sacuvati Sredozemlje za buduce naraštaje, sacuvati biološku ravnotežu i zdrav okoliš i na taj nacin pridonijeti zajednickom dobru". Bebic je takoder kazao da je Hrvatska kao zemlja bogata vodom, spremna podijeliti bogatstvo s onima koji je nemaju dovoljno. Takoder je kazao da ce iduce godine Hrvatska ugostiti jedan od razlicitih skupova koji se organiziraju u okviru PAM-a.


Podijeli: Facebook Twiter