Bebe prve žrtve straha od besparice

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Idem raditi kad N. napuni sedam mjeseci i svi su oko mene šokirani, kako mogu ostaviti bebu i ici raditi! Ni meni to nije bilo lako odluciti, ali placa mi drasticno pada..."

To je samo jedna od poruka što ih majke razmjenjuju na forumima raspravljajuci o roditeljskom dopustu i povratku na posao. Svima im je novac motiv za povratak nakon što dijete napuni šest mjeseci. Pece ih savjest što s bebom ne ostaju do prve godine života, ali svakodnevno preživljavanje tjera ih u svijet rada.

"Ja sam se s G. vratila nakon 6 mjeseci, isto zbog love, a tako cu morati i sada. Djecu ce cuvati moja mama i svekrva, tako da se ne moram brinuti, a tako ce biti i tebi", tako je majci koja je tek donijela odluku o ranijem povratku na posao odvratila "kolegica".

Majke koje na forumima raspravljaju o ranijem povratku na posao nisu iznimka, vec pravilo. Prema pokazateljima za prošlu godinu, svaka šesta žena s djetetom ostaje kod kuce do njegove prve godine života. Cak 85,4 posto majki roditeljski dopust prekida i vraca se raditi kada dijete navrši šest mjeseci života.

Drugim rijecima, od 34.489 slucajeva privremene sprijecenosti za rad zbog trudnoce i obaveznog porodnog dopusta, lani je roditeljski dopust do 180 dana koristilo 29.460 osoba, a kod kuce je s djetetom do prve godine života ostalo 5.560 mama ili tata.


Podijeli: Facebook Twiter