Bebe dobrodošle u Sv. Petru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Opcina Sveti Petar u Šumi vec se godinama nalazi u vrhu državnih statistika o prirodnom prirastu, i dok istarsko okruženje sve više stari prema prosjecnoj dobi svojih žitelja, Supetarci su s prosjecnom starošcu od 37,5 godina najmlada opcina u Istri!

Doduše, Sveti Petar u Šumi je mala opcina, broj stanovnika joj je oko tisucu, no spomenuti demografski podatak svakako zapinje za oko i bez suvišnih pitanja priziva atmosferu mladosti, živahnosti i vitalnosti u ovome srednjoistarskom mjestu.

Otkako su se prije nekoliko godina u istarskim jedinicama lokalne samouprave pocele uvoditi naknade (ili nagrade) za novorodenu djecu, postavljalo se i pitanje koliko ta mjera doista može biti poticajna odnosno pronatalitetna. Svakako da novcana naknada za novorodeno dijete nije dovoljna da bi se mlada obitelj osjecala egzistencijalno ugodno i zbrinuto, no ipak je svojevrsni znak pažnje; nije presudni cimbenik, ali je dio ukupnog imidža neke sredine i dojma koji ona ostavlja kao sredina koja skrbi za svoje najmlade.

Sveti Petar u Šumi je tako vec desecima godina sredina s pozitivnim prirodnim prirastom, pa je u takvom opcem ozracju vrlo znacajna bila izgradnja nove škole prije nekoliko godina, zatim i sportske dvorane, pa vrtica, i sa svom tom "infrastrukturom" je uvodenje naknade za novorodeno dijete bilo logican korak.

Ova opcina naknadu za novorodencad nije uvela prva u Istri, ali je tada kada je uvedena, 2005. godine, supetarska naknada bila najveca u Istri s iznosom od 4.000 kuna po djetetu (podsjetimo, neki su gradovi u to vrijeme imali istu takvu naknadu od jedva 1.000 kuna).

Kad je prije dvije-tri godine recesija srušila mnoge proracunske želje pogotovo siromašnijih opcina središnje Istre, Supetarci su naknadu za novorodencad - povecali. Od 2009. godine se za prvorodeno dijete i dalje dobiva 4.000 kuna, ali drugorodeno se dijete nagraduje s 5.000 kuna, a trece i svako sljedece sa 7.000 kuna.

To se povecanje naravno odrazilo i na velicinu ukupnog proracunskog izdvajanja za ovu svrhu. U prvoj godini primjene ove naknade, 2005., na podrucju opcine rodeno je 11 djece za koje je Opcina dala ukupno 44.000 kuna; 2006. godine rodeno je 13 djece a ukupan iznos naknada porastao je na 52.000 kuna; 2007. se rodilo 16 djece a ukupna naknada iznosila je 64.000 kuna, da bi 2008. godine za 14 rodene djece opcina izdvojila 59.000 kuna.

Skok se dogodio 2009. godine: za 16 djece rodene u toj godini opcina je izdvojila 82.000 kuna, dok su lani Supetarci "uzeli malu pauzu" pa je rodeno tek desetero djece, a ukupan iznos naknade bio je 57.000 kuna. Lani su od ukupnog broja novorodene supetarske djece tri cetvrtine bile djevojcice.

Zanimljivo je da se od svih supetarskih parova koji su prošle godine postali roditelji, samo jednom to dogodilo prvi put. Polovica lanjskih naknada isplacena je naime za drugo dijete u obitelji, dvije naknade isplacene su za trece dijete, dvije za cak šesto dijete u obitelji!

Kolikogod recesija i kriza tjerale na štednju, Supetarci ovu naknadu ne kane smanjivati, rezolutni su tamošnji nacelnik Mario Bratulic i procelnik opcinske uprave Klaudio Zgrablic. Iako nipošto nije presudna za odluku hoce li par imati (još koje) dijete, kao malo ohrabrenje i mali znak pažnje i ova je naknada vrijedna spomena.


Podijeli: Facebook Twiter