Beach Volley: Poreč uložio dva mil. kn u Peškeru

Poreč postaje i sportska destinacija
Poreč postaje i sportska destinacija

Nakon što je prošle godine u Poreču održan prvi turnir Swatch Beach Volleyball Major Series u okviru FIVB World Toura (svjetskog turnira Međunarodne odbojkaške federacije) ovogodišnji Poreč Major najavljen je od 28. lipnja do 3. srpnja. Swatch Beach Volleyball Major Series u Poreču prošle je godine zabilježio uspjeh iznad svih očekivanja. Za vrijeme trajanja turnira Poreč je posjetilo čak 62.000 posjetitelja. Direktor porečke Turističke zajednice Nenad Velenik kaže da je prošle godine došlo do naglog povećanja noćenja.

Povoljniji datum

- Amblematičan je indeks noćenja Austrijanaca koji je u vrijeme trajanja turnira doživio porast od 106 posto, Austrijanci su ostvarili duplo više noćenja nego prethodne godine. Velenik nam objašnjava da je u odnosu na lani (turnir je održan od 2. do 7. lipnja) termin pomaknut na zadnji tjedan lipnja kako se ne bi turnir poklopio sa ovogodišnjim katoličkim praznicima.

- Organizatori su prihvatili našu sugestiju i izabrali novi, nama povoljniji datum, objašnjava Velenik. Sjetit će se Porečani da je prošle godine centralni teren postavljen na Peškeri s kapacitetom 4.000 mjesta na tribinama i 500 u VIP zoni, koji je izgledom podsjećao na centralni teren u Klagenfurtu am Wöthersee u Koruškoj prema kojem se ravnaju turniri u odbojci na pijesku širom svijeta.

- Prošle sam godine, prije prvog Poreč Majora istaknuo kako očekujem da će on, kao kombinacija sporta i zabave, sunca i mora, biti dobitna kombinacija za Poreč. Imamo bogatu sportsku infrastrukturu, sportski smo grad i zadovoljan sam što je prošlogodišnji Poreč Major postigao ovakav uspjeh. Gradonačelnik sam 11 godina i moram reći da su Porečani dosta kritični prema svom gradu, no svi su se složili da je Poreč Major prvorazredan događaj, da ga treba nastaviti i obogatiti svake godine, izjavio je gradonačelnik Poreča Edi Štifanić.

- Grad je ove godine uložio dva milijuna kuna u infrastrukturu na Peškeri: izgrađena je, među ostalim, nova trafostanicu i novi sanitarni čvor. Uz to na djelu grada oko kojega će se događati turnir uređena je plaža i izgrađeno šetalište uz novu rasvjetu o čemu je javnost već upoznata.

Na najavnoj tiskovnoj konferenciji ovogodišnjeg Poreč Majora, održanoj u utorak u Zagrebu ministar turizma Anton Kliman istaknuo je: "Hrvatsku svake godine posjećuje sve veći broj sportskih zaljubljenika, a upravo zato veliku pozornost posvećujemo gradnji imidža sportske destinacije. Vjerujem da će nakon prošlogodišnjeg uspješnog izdanja Poreč Majora, ove godine doći još više gostiju koji će moći uživati u ovom sportskom spektaklu, ali i brojnim zanimljivim ponudama i prekrasnoj prirodi koje Poreč, ali i čitava Hrvatska imaju i nude."

Savršena kulisa

Inače Poreč Major najbogatiji je turnir po nagradnom fondu (800.000 američkih dolara) te na njega dolaze odbojkaši na pijesku iz cijelog svijeta uključujući svjetske i europske prvake i potencijalne osvajače zlatnih medalja na Ljetnim olimpijskim igrama, muške i ženske reprezentacije i druge.

Glavni direktor tvrtke Beach Majors GmbH Hannes Jagerhofer bio je oduševljen pozitivno nabijenom energijom i atmosferom prošlogodišnjeg Poreč Majora: "Svi me pitaju zašto sam odabrao Poreč kao mjesto održavanja turnira, a ja im kažem da samo pogledaju oko sebe jer je to, kao što možete i sami vidjeti, jedno od najljepših mjesta na svijetu. Poreč sa svojom jedinstvenom originalnošću predstavlja savršenu kulisu za turnir," izjavio je Jagerhofer. (Elio VELAN)


Podijeli: Facebook Twiter