BDP u 2013. deset posto manji nego 2008.

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pedeset dana prije početka 2013. i sedam i po mjeseci prije proširenja EU-a na Republiku Hrvatsku, kao da su u podjednako nerješivoj proračunskoj krizi i ta velika Unija i mala Hrvatska: jedna zbog toga što ni dogodine neće iz recesije, a druga što ni dogodine neće iz depresije. I dok će, prema najnovijim prognozama londonskog "Economista", izvedenih iz poslovnih knjiga i namjera vodećih europskih banaka, dogodine bruto-proizvod u Uniji od 27 članica najvjerojatnije biti jednak ostvarenom prije dvije godine, hrvatski će BDP dogodine u najmanje lošem slučaju - prema predviđanjima analitičara ovdašnjih najvećih banaka, ali i Vlade, i analitičara MMF-a - biti čak deset posto manji od ostvarenog u 2008.! U tim će se bolno tijesnim oklopima idućih tjedana slagati i proračun fiskalno sve raštimanije Unije, kao i proračuni njezinih 27 članica, a u nedalekoj sjeni i hrvatski proračun za sve neizvjesniju 2013. godinu.

Nasuprot tim prognozama stoje nešto manje siva, ali prozirno nategnuta očekivanja Europske komisije, koja sebe, Europu i sav poslovni svijet uvjerava da će eurozona od 17 članica već iduće godine izaći iz recesije, ali s rastom od samo 0,1 posto, dok će Unija sa svih 27 članica ukupan proizvod povećati za 0,4 posto. A još do sredine ljeta središnja se vlada u Bruxellesu zavaravala "sigurnim" rastom Unijina BDP-a u 2012. za 1,3 posto, čime bi recesija i depresija ostale samo u kronično prezaduženim južnim članicama.

Sličnog se marketinga dohvatila i hrvatska vlast, prognozirajući još donedavno da će u 2012. biti "nekog minimalnog rasta", da bi se nakon podataka o padu BDP-a u prva dva tromjesečja, i o podjednako vjerojatnom padu i u trećem i u četvrtom kvartalu, pomirila s procjenama većine analitičara iz ovdašnjih vodećih banaka, da će biti dobro, ako se u 2012. hrvatski BDP smanji samo dva posto.

Zbog produbljivanja gospodarske depresije Ministarstvo financija nastoji zavođenjem fiskalnog reda smanjiti poreznu evaziju i prikupiti odbjegle proračunske prihode, ali zbog pada BDP-a i ukupne domaće potrošnje, te otežanog zaduživanja u inozemstvu fiskalna rupa za ovu godinu vapi za rebalansom, dok suženi proračunski okvir za 2013. prijeti rezanjem radnih prava, kao i plaća u javnom sektoru. (Piše Ivo JAKOVLJEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter