BDP pao 2,1 posto; Milanović: Kakvu ostavku želite?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatsko gosodarstvo nastalja padati, s tim da je stopa po kojoj se BDP smanjuje još i veća nego što je to bilo u prva tri mjeseca ove godine. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku BDP je u drugom tromjesečju pao za 2,1 posto u isto razdoblje prošle godine. U skladu je to s predviđanjima analitičara koji su procjenjivali pad od 2 do 2,5 posto.

U prvom tromjesečju pad je bio 1,3 posto, a prošle godine Hrvatska je završila s nultom stopom rasta. 

Sad je već potpuno jasno da ni četvrtu godinu za redom Hrvatska neće imati gospodarskog rasta a posljednji je put rast zabilježen 2008. godine kad je rast bio 2,4 posto. 

Inače, Vlada je u ovoj godini u veljači kod donošenja proračuna predviđala rast od 0,8 posto, međutim, po rezultatima prvog polugodišta Hrvatska bi bila zadovoljna i kad bi bila na nuli, odnosno kad ne bi bilo značajnijeg pada. 

Rezultati u prva dva kvartala svakako će utjecati i na odluke rejtnig agencija kad na jesen budu procjenjivale Hrvatski kreditni rejting. Ovaj put pad bi značio da hrvatski kreditni rejting pada u kategoriju junk, odnosno "smeća" što bi zemlji otežalo i poskupilo zaduživanje. U tom slučaju moralo bi se razmišljati i o eventualnom aranžmanu s MMF-om kako bi osiguralo jeftinije podizanje zajmova za financiranje duga i deficita proračuna. 

Na novinarsko pitanje namjerava li dati ostavku, nakon što je službeno potvrđeno da je BDP pao, premijer Zoran Milanović je u Rijeci odgovorio da to pitanje ne želi ni komentirati, a onda je ipak dodao sarkastičan komentar: 

- Kakvu ostavku želite? Tvrdo kuhanu, meko kuhanu....

- Ova Vlada je dobra, kompetentnija nego i jedna do sada. U šest mjeseci napravili smo maksimalno što smo mogli a to je tisuću puta više od naših prethodnika. Teško nam je ali ne plačemo zbog toga, rekao je premijer te dodao kako je nezahvalno bilo što prognozirati za 2013, da treba biti oprezan, ali da su trendovi takvi da naznačuju bolje dane u Europi, pa bi bolje trebalo biti i u Hrvatskoj. - Hrvatska dobro radi. Donosimo mjere, politike i zakone sa srednjoročnim i dugoročnim učincima. Nećemo biti zemlja slučaj koja funkcionira u ritmu kiše, kazao je premijer, aludirajući na to da u Hrvatskoj i poljoprivreda i turizam i mnoge druge djelatnosti ovise o - kiši. 

- Ne odudaramo bitno od slike u okruženju. Cijeloj Europi je teško, čak i jednoj Njemačkoj. Ali iz krize i recesije nećemo izaći po Duhu svetome nego napornim i teškim radom. SDP je bio i ostaje tradicionalna radnička stranka, stranka urbaniteta koja zagovara poštenu plaću za pošteni rad. To propagiramo i provodimo u praksi, kazao je premijer Zoran Milanović, komentirajući jutros u Rijeci tada još uvijek neslužbeni podatak da je u drugom tromjesečju hrvatski BDP opet pao. (J. Marić , T. Tomičić/NL)


Podijeli: Facebook Twiter